Begrippen Technische leidraden - Letter t
q
t
x
y
Talud
De schuin aflopende zijden aan de binnen- en buitenkant van een dijk of andere aardenbaan.
Taludbekleding
Afdekking van de kern van een dijk ter bescherming tegen golfaanvallen en langsstromend water. De taludbekleding bestaat uit een erosiebestendige toplaag, inclusief de onderliggende vlijlaag, filterlaag, kleilaag en/of geotextiel.
TAW
Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen.
Te toetsen kustlijn
Gemiddelde ligging van de kustlijn in een willekeurig jaar na 1990. Het verschil in de posities van de TKL en de BKL is maatgevend in het beleid om de ligging van de kustlijn te handhaven.
Technisch Beheersregister
Beheersdocument van de waterkering waarin de feitelijke toestand van de waterkering is aangegeven.
Technisch rapport
Publicatie van het Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW) waarin een afzonderlijk deelaspect van waterkeringen wordt behandeld.
Technische toepasbaarheid
Mate waarin een bekleding sterk genoeg is om te worden toegepast in het projectgebied.
Teenbescherming
Constructie die het talud beschermt door ontgronding en/of afslag van de voorliggende oever te voorkomen.
Teenbestorting
Horizontaal gedeelte van een dijk, aan de buitenzijde gelegen, als overgang tussen de harde bekleding en de rest van het talud of de vooroever. Ook wel ‘kreukelberm’ (Zeeland) of ‘plasberm’ genoemd.
Teenconstructie
Constructie aan de onderzijde van het talud als overgang naar het voorland of de teenbestorting.
Teer
Een viskeuze zwarte vloeistof met hechtvermogen, verkregen door destructieve destillatie van steenkool, hout, leisteen e.d. Wanneer de oorsprong niet wordt vermeld, houdt dit in dat de teer is verkregen uit steenkool (steenkoolteer).
Terp
Kunstmatige heuvels die met name in Noord-Nederland werden opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben.
Terreinbeheer
Beheer van een gebied op basis van natuurtechnische- en landschappelijke uitgangspunten.
Terugslagklep
Een onder invloed van zwaartekracht (en waterdruk) sluitende waterkerende klep, waarmee een watervoerend element kan worden afgesloten (wat terugstromen van water voorkomt).
Theoretische potentiaal
Potentiaal in de aquifer indien deze niet wordt begrensd door bijvoorbeeld het gewicht van het afdekkende pakket.
Tijdelijke kering
Een mobiele waterkering waarvoor geen permanent op locatie achterblijvende voorzieningen zoals fundatiebalk, sponningen et cetera benodigd zijn. In de meeste gevallen wordt een tijdelijke kering vooral toegepast om golfoverslag te voorkomen. De kerende hoogte van de tijdelijke kering is dan ook beperkt.
TK
Tweede Kamer.
TKL
(= te toetsen kustlijn) de theoretische kustlijn op 1 januari van elk jaar, ter vergelijking met de BKL; de TKL wordt bepaald uit de lineaire extrapolatie van een voorafgaande reeks van 10 MKL punten.Toeslag op het maatgevend hydraulisch belastingniveau voor speciale lange golfverschijnselen in het benedenrivierengebied, specifiek in het zeegebied.
Toeslagen voor seiches, buistoten, bui-oscillaties en slingeringen
Toeslag op het maatgevend hydraulisch belastingniveau voor speciale lange golfverschijnselen in het benedenrivierengebied, specifiek in het zeegebied.
Toeslagvolume duinafslag
Extra hoeveelheid duinafslag boven de waterstand waarmee de gedetailleerde toets per vak voor het toetsspoor duinafslag is gekalibreerd.