Begrippen Technische leidraden - Letter o
o
q
x
y
Object
Een in of op de waterkering aanwezige constructie of aanwezig element (bv begroeiing, bebouwing, pijpleidingen of weg en dijkmeubilair) met of zonder waterkerende functie.
OC&W
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Oever
Het gebied op de grens van water en land, niet zijnde de kust, waar het dynamisch samenspel van land en water plaatsvindt.
Omloopriool
Afsluitbare duiker waardoor water in en uit een sluiskolk kan worden gelaten. Bij sluizen met een groot verval gebruikt men vaak omloopriolen.
Ondergrens
Overstromingskans van het dijktraject die hoort bij het minimale beschermingsniveau dat de kering moet bieden.
Ondergrond
Zand of klei onder de filterlaag.
Ondergrondmodel
Een ondergrondmodel geeft de ruimtelijke verdeling van geologische, geotechnische of hydrologische eenheden in de ondergrond, vaak in 3D.
Ondergrondprofiel
2D dwars- of langsprofiel waarin de opbouw van de ondergrond wordt weergegeven. Meestal grotendeels gebaseerd op een extrapolatie van informatie uit ondergrondgegevens.
Ondergrondscenario
De stapelingen van WBI-SOS eenheden die binnen segmenten kunnen voorkomen worden scenario’s of WBI-SOS scenario’s genoemd. Vanwege de onzekerheid over de werkelijke grondopbouw op elke locatie langs de dijk worden er meestal meerdere scenario’s vastgesteld en wordt voor elk van die scenario’s de kans van aantreffen gegeven. De WBI-SOS scenario’s worden tijdens het beoordelen lokaal verfijnd tot lokale scenario’s.
Ondergrondschematisatie
Een schematische weergave van (een deel) van de ondergrond voor een bepaald gebied.
Onderhoud
Maatregelen om de functionele kwaliteit in stand te houden of te herstellen en dus de levensduur van een (object)onderdeel te realiseren dan wel te verlengen.
Onderhoudsplan
Plan dat de concrete technische maatregelen beschrijft welke gericht zijn op het blijvend laten functioneren van de waterkering.
Onderlagen
Alle lagen tussen de dijkkern en de toplaag.
Onderloopsheid
Lekstroom onder een constructie door.
Onderloopsheid (faalmechanisme)
Het ontstaan van holle ruimten onder een kunstwerk als gevolg van een geconcentreerde kwelstroom waarbij gronddeeltjes worden meegevoerd. Hierbij loopt de kwelstroom onder het kunstwerk door op het grensvlak van constructie en zand.
Ondertafel
Onderste gedeelte van de taludbekleding (onder Gemiddeld Hoogwater of onder een overgangsconstructie).
Onderwateroever
Zie vooroever.
Onderwateroeversuppletie
Zandtoevoeging op de onderwateroever.
Ongesorteerd
Aanduiding van granulair materiaal waaruit de nulfractie niet is uitgesorteerd.
Ontgronding
Erosie van de waterbodem of vooroever als gevolg van stroming en golfbeweging.