Zoeken in deze site

Metingen van waterspanningen en stijghoogte - Grondmechanische en geohydrologische aspecten

De ligging van de grondwaterniveaus is van invloed op de verschillende geotechnische en geohydrologische berekeningen. Van elk watervoerend pakket moet de actuele en zo mogelijk de hoogste en laagste grondwaterstijghoogte worden bepaald. Tevens moet worden nagegaan door welke factoren de verschillen in waterstand worden beïnvloed. De eventueel wateronttrekking, zoals bijvoorbeeld in een waterwingebied, zijn daarbij van belang evenals bijvoorbeeld de nabijheid van een rivier met wisselende waterstanden. Door middel van een piëzosondering kan de heersende grondwaterspanning worden gemeten maar dit betreft een moment opname. Ten behoeve van korte en langeduurmetingen kunnen beter andere meettechnieken worden toegepast. In Nederland is een grote verscheidenheid aan waterspanningsmeters beschikbaar. De meest gangbare zijn:

  • de open peilbuis;
  • de Bourdon waterspanningsmeter;
  • de elektrische waterspanningsmeters.

Inzichten met betrekking tot de toepasbaarheid, nauwkeurigheid, betrouw- baarheid en kosten van de waterspanningsmeetapparatuur staan vermeld in tabel 4.4.5.

Voor meer informatie over de diverse toepasbaarheid van de meetmethoden wordt verwezen naar CUR 162 (Ref. Construeren met grond). Tijdens het sonderen kan de waterspanning bij de conuspunt continu worden gemeten (zie figuur 4.4.6).

Tabel 4.4.5 Waarderingen van waterspanningen met betrekking tot toepasbaarheid in grondsoorten

afbeelding_frombase64_1

Figuur 4.4.6 Voorbeeld van sondering met waterspanningsmeting

Bron

Technisch Rapport Waterkerende Grondconstructies (P-DWW-2001-045)

Hoofdstuk
Grondmechanische en geohydrologische aspecten
Auteur
Asperen L. van, E.O.F. Calle, J.R. Deutekom, E. van Hijum, G.J.C.M Hoffmans, R.H.J. Kremer, B.A.N. Koehorst, M.T. van der Meer, J. Niemeijer, M.A. Van
Organisatie auteur
Fugro Ingenieursbureau B.V., Arcadis Heidemij Advies B.V., Grontmij, Ingenieursbureau Amsterdam en Infram.
Opdrachtgever
Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen
Verschijningsdatum
Juni 2011
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.