Zoeken in deze site

De opbouw van de dijk in lengterichting - Analyse van het constructief ontwerp

De opbouw van de dijk in lengterichting

Voor een overzichtelijke weergave van de relevante onderdelen op, in of bij de waterkering kan de dijk worden opgedeeld in verschillende elementen, zowel in lengterichting als in het dwarsprofiel.

In lengterichting wordt allereerst onderscheid gemaakt naar type waterkering (dijk, dam, kunstwerk, duin).

Bij een opdeling van een dijk in vakken wordt een zo volledig mogelijk overzicht opgesteld van alle aanwezige kenmerken en elementen, met name:

  • Geometrie van het dijk- of damprofiel, waaronder het wel of niet aanwezig zijn van stabiliteits-, opbarst- of pipingbermen, de geometrie van het voorland en voorliggende geulen en de aanwezigheid van water- partijen voor of achter de dijk (wielen, bermsloten en dergelijke);
  • Opbouw van een dijklichaam (inclusief de historische dijkopbouw) en de ondergrond. Van belang is de grondmechanische situatie en welke ontwerpcriteria voor de dijk een rol spelen. Hiervoor dient onderscheid te worden gemaakt in de verschillende soorten ondergrond en kenmerken zoals samendrukbaarheid, kruip, waterdoorlatendheid, zettingsvloeiingsgevoeligheid en (schuif)sterkte.
  • Hydraulische belasting, waarbij de mate van geëxposeerdheid en de aanwezigheid van een voorland een rol spelen, alsmede overige belastingen;
  • Type en de plaats van bekledingen;
  • Bijzondere constructies, zoals filters, drainages, kwelschermen en grondkerende constructies;
  • Overgangsconstructies naar landhoofden, strekdammen en dergelijke;
  • Aansluitconstructies in lengterichting (met een kunstwerk, duin of hoge grond);
  • Elementen voortkomend uit medegebruik van de dijk, met name de aanwezigheid van begroeiing en andere elementen, zoals bebouwing, windmolens, kabels en leidingen.

De locatie van de diverse elementen wordt aan de metrering van de dijk gerelateerd. Gestreefd wordt naar zo groot mogelijke vaklengten, in ieder geval niet kleiner dan 50 m. Het komt voor dat voor de beoordeling op hoogte een andere vakindeling wordt gevolgd dan voor de beoordeling op stabiliteit.

Ook bij de beoordeling van verschillende stabiliteitsaspecten kan een andere vakindeling voor de verschillende aspecten gelden.

Bron

Technisch Rapport Waterkerende Grondconstructies (P-DWW-2001-045)

Hoofdstuk
Analyse van het constructief ontwerp
Auteur
Asperen L. van, E.O.F. Calle, J.R. Deutekom, E. van Hijum, G.J.C.M Hoffmans, R.H.J. Kremer, B.A.N. Koehorst, M.T. van der Meer, J. Niemeijer, M.A. Van
Organisatie auteur
Fugro Ingenieursbureau B.V., Arcadis Heidemij Advies B.V., Grontmij, Ingenieursbureau Amsterdam en Infram.
Opdrachtgever
Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen
Verschijningsdatum
Juni 2011
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.