Buistoten, bui-oscillaties en seiches
Buistoten zijn eenmalige extra opslingeringen van de zeespiegel ten gevolge van depressies in de atmosfeer. Hun duur kan variëren van enkele minuten tot een uur. De grootte loopt aan de open kust meermalen op tot 0.50 m. Er is sprake van een buistoot wanneer het een enkele verstoring van de waterspiegel betreft; indien verstoringen zich in een min of meer regelmatige reeks voordoen wordt er gesproken van buioscillaties.
In de LOR2 (TAW, 1989) was een aanbeveling opgenomen hoe om te gaan met de toeslag voor buistoten en bui-oscillaties. Conform de Deltacommissie was aanbevolen om een gere- duceerde waarde van de buistoot in rekening te brengen, waarbij de reductie afhankelijk is van de golfoploop. Dezelfde waarden zijn ook opgenomen in het Basisrapport van de Leidraad Zee- en Meerdijken (TAW, 1999). Het buistoot-effect wordt daarbij geacht het effect van bui-oscillaties te domineren en daarom is aangenomen dat dit effect in dat van de buistoot is verdisconteerd.
Zowel buistoten als bui-oscillaties kunnen aanleiding geven tot opslingeringen in aan één zijde afgesloten havenbekkens. Deze havenslingeringen worden seiches genoemd. De grootte ervan kan oplopen tot één meter. Dit is in het benedenrivierengebied alleen een significant verschijnsel in de Europoorthavens, aan het Calandkanaal en in de havens van de Maasvlakte.
Door de aanleg van de Maeslant- en Hartelkering is het belang van buistoten, bui-oscil- laties en seiches in de hydraulische belastingen sterk afgenomen. Daarom wordt voorlopig aanbevolen om hiermee in het gebied binnen de keringen geen rekening te houden. Nader onderzoek is nodig naar de precieze bijdrage aan de hydraulische belasting.