Zoeken in deze site

Voorbeeld probabilistische berekening van een kistdam - Bijlagen

Dimensionering ankers en damwanden

Voor het dimensioneren van de ankers en damwanden zijn behalve de resultaten van de spreadsheets SOMARBEID ook het verloop van de damwandmomenten en anker- krachten als functie van MSF tijdens φ‘/c’ reductie vereist. Dit betreft met name de afgeleiden van deze functies in het punt waar de kistdam geotechnisch bezwijkt. In tabel 3.1 zijn deze afgeleiden weergegeven:

Tabel 3.1 Maatgevende afgeleiden van damwandmoment en ankerkracht naar veiligheids- factor

Capture11

Het dimensioneren van de ankers en damwanden vindt plaats uitgaande van nadere uitwerkingen van de damwand vergelijking en de anker vergelijking. De daarvoor benodigde formules staan vermeld in appendix G. In de tabellen 3.4, 3.5 en 3.6 zijn voor respectievelijk de polderwand de rivierwand en het anker de relevante parameters voor het oplossen van de damwandvergelijking en de ankervergelijking, alsmede op de onderste regel van de tabel het dimensioneringsresultaat, weergegeven. In dit geval is er van uitgegaan dat het betrouwbaarheids-niveau voor damwandbreuk en ankerbreuk (vrijwel) gelijk moet zijn aan dat voor geotechnisch bezwijken.

In tabel 3.2 zijn de relevante parameters gegeven voor het oplossen van de damwandver- gelijking voor de rivierwand.

Tabel 3.2 Gegevens berekening rivierwand

In tabel 3.3 zijn de relevante parameters gegeven voor het oplossen van de damwandver- gelijking voor de polderwand.

Tabel 3.3 Gegevens berekening polderwand

In tabel 3.4 zijn de relevante parameters gegeven voor het oplossen van de ankerverge- lijking.

Tabel 3.4 Gegevens berekening anker

Conclusies

In het bovenstaande voorbeeld is voor een kistdam met een vooraf bepaalde geometrie in een niet-homogene ongedraineerde grondslag het betrouwbaarheidsniveau voor geotechnische bezwijken bepaald met de Methode Bakker.

Uitgaande van het betrouwbaarheidsniveau voor geotechnisch bezwijken heeft vervolgens een dimensionering van de damwanden en het anker plaatsgevonden, zodanig dat de betrouwbaarheidsniveaus voor damwandbreuk en ankerbreuk (vrijwel) gelijk zijn aan die voor geotechnische bezwijken. In tabel 3.5 zijn de gerealiseerde betrouwbaarheidsniveaus weergegeven.

Tabel 3.5 Aanwezige betrouwbaarheidsniveaus volgens Methode Bakker

Uitgaande van de betrouwbaarheidsniveaus voor damwandbreuk, ankerbreuk en geotechnisch bezwijken kan het overall betrouwbaarheidsniveau van de kistdam worden bepaald. Gevonden wordt dat de kistdam een overall betrouwbaarheidsniveau van 3,53 heeft.

In het geval van een praktijksituatie moet het overall betrouwbaarheidsniveau worden getoetst aan het voor de betreffende lokatie vereiste betrouwbaarheidsniveau.

In dat geval moet het aanwezige betrouwbaarheidsniveau volgens de Methode Bakker worden gecorrigeerd voor de stochastiek van de waterstanden (zie o.a. bijlage A). Het dan gevonden betrouwbaarheidsniveau moet worden vergeleken met het vereiste betrouwbaarheidsniveau volgens de Wet op de Waterkering. Hieruit volgt of de kistdam al dan niet voldoet. In het laatste geval kan worden besloten om de constructie aan te passen waarna de berekeningsgang volgens de Methode Bakker opnieuw moet worden doorlopen.

Bron

Technisch Rapport Kistdammen en Diepwanden in Waterkeringen (TR22)

Hoofdstuk
Bijlagen
Auteur
Smidt J.Th de
Organisatie auteur
Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde
Verschijningsdatum
11/1/2004 12:00:00 AM
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.