Zoeken in deze site

Waterspanningen in diepere klei- en veenlagen - Methode ‘Locaal Onderzoek’

Waterspanningen in diepere klei- en veenlagen

Aan het waterspanningsbeeld in het klei en veen pakket kunnen we twee aspecten onderscheiden, namelijk:

  1. een lange termijncomponent die afhankelijk is van polderpeil en gemiddelde buitenwaterstand, met langzame respons op variaties van deze peilen;

  2. een korte termijn component in een toetspeilsituatie, die bestaat uit toename van de waterspanning onderin dit pakket als respons op toename van de waterspanning in de onderliggende watervoerende zandlaag bij een hoge maatgevende buitenwaterstand. De hoogte waarover waterspanningen in het klei/ veen pakket worden beïnvloed door de waterspanning in de onderliggende zandlaag wordt ook wel aangeduid als indringingslengte.

Ook voor dit onderdeel van het totale waterspanningsbeeld worden in de TRWD ‘standaard’ schematiseringen aanbevolen, die veilig worden verondersteld te zijn.

En ook hiervoor geldt dat niet zoveel inzicht gegeven wordt over de mate waarin en hoe onzekerheden zijn afgedekt. Waterspanningsmetingen in deze lagen kunnen in elk geval het waterspanningsbeeld conform de TRWD bevestigen of verwerpen. In het laatste geval moet aan de hand van de metingen en mogelijk additionele metingen een verbeterd waterspanningsbeeld worden geconstrueerd.

Kwantitatieve of semi-kwantitatieve recepten, aan de hand waarvan via kosten/ baten vergelijkingen de benodigde dichtheid van waterspanningsmetingen min of meer objectief kan worden bepaald zijn moeilijk te geven. De ervaring en het inzicht van de geotechnisch ingenieur zijn hierbij richtinggevend.

Bron

Technisch Rapport Actuele sterkte van dijken (TRASD)

Hoofdstuk
Methode ‘Locaal Onderzoek’
Auteur
Blommaart P.J.L, E.O.F. Calle, J.R. Deutekom, M.T. van der Meer, J.D. Stoop
Organisatie auteur
Fugro Ingenieursbureau, GeoDelft, Grontmij Advies & Techniek, Rijkswaterstaat Waterdienst
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat Waterdienst
Verschijningsdatum
Maart 2009
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.