Zoeken in deze site

Gemiddeld talud - Golfoploop

Gemiddeld talud

Het zal vaak voorkomen dat een dijktalud niet uit een volkomen recht talud bestaat, maar uit taluddelen met verschillende hellingen, en ook eventueel met één of meerdere bermen. Aangezien de taludhelling in de berekening van de golfoploop via de brekerparameter een rol speelt, moet een representatieve taludhelling worden gedefinieerd als het talud uit delen met verschillende hellingen bestaat. Eventuele bermen worden daarbij buiten beschouwing gelaten, omdat de berminvloed namelijk apart in rekening wordt gebracht, zie paragraaf 2.6.

figuur 7: bepaling van de representa- tieve taludhelling bij een talud samengesteld uit verschillende taludhellingen, exclusief een eventuele berminvloed

635902700903708037Image_014_png

Figuur 7 geeft de definitieschets van deze representatieve taludhelling tanα. De repre- sentatieve taludhelling tanα is de gemiddelde helling in de zone tussen het niveau SWL - 1,5.Hm0en SWL + z2%. De eventueel aanwezige berm dient niet meegerekend te worden bij het bepalen van het gemiddelde. Merk op dat de representatieve taludhelling afhankelijk is van de waterstand.

Aangezien z2% niet op voorhand bekend is ontstaat er een iteratieve methode. De eerste schatting van z2% wordt gesteld op 1,5.Hm0. Het gemiddeld talud wordt dan berekend tussen de punten 1,5.Hm0onder en boven SWL, zonder de berminvloed. Dit is voldoende voor een handberekening. Het kan voorkomen dat er net rondom z2% een sterke knik in het boven- talud aanwezig is (“holle” en “bolle” taluds). Alleen via iteratie kan dan op een consistente wijze de oploopwaarde worden berekend. Voor berekening via een computer is dit daarom de aangewezen weg. Mocht 1,5.Hm0of z2% boven de kruin uitkomen, dan moet de kruinhoogte als kenmerkend punt worden aangehouden.

Bron

Technisch Rapport Golfoploop en Golfoverslag bij Dijken (H2389)

Hoofdstuk
Golfoploop
Auteur
Meer J.W. van der
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde
Verschijningsdatum
Mei 2002
PDF

Inhoudsopgave

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.