Zoeken in deze site

Bestekseisen volgens RAW-systematiek - Bijlagen

Bijlage II bij het Technisch rapport "Klei voor dijken"

Het betreft hier de conceptversie van de uitbreiding van hoofdstuk 22, grondwerken, met het onderdeel klei. Voor de te doorlopen beoordelingsprocedure wordt verwezen naar pagina 3 van deze bijlage.

TOELICHTING RAW-SYSTEMATIEK

1 Algemeen

Bij het opstellen van technische bepalingen en resultaatsbeschrijvingen ten behoeve van de RAW­ systematiek voor bestekken in de grond-, water- en wegenbouwsector gelden de volgende uitgangspunten:

  • gelijkwaardigheid van partijen;
  • afbakening van verantwoordelijkheden;
  • eenduidige besteksinfonnatie gericht op de uitvoering;
  • kostenhomogeniteit;
  • betaling van productie.

Met gelijkwaardigheid van partijen wordt gedoeld op de contractuele gelijkwaardigheid van partijen in de bouw. Voor de afbakening van verantwoordelijkheden wordt de verdeling aangehouden zoals deze in de paragrafen en 6 van de U.A.V. is neergelegd. Dit houdt in dat de opdrachtgever in beginsel de verantwoordelijkheid draagt voor het ontwerp en wat daarmee in verband staat, terwijl de aannemer in principe verantwoordelijk is voor de uitvoering en wat daarmee sarnenhangt.

De omschrijving van het werk en de randvoorwaarden daaraan gesteld, zullen zodanig moeten zijn gefonnuleerd dat zij niet voor meer dan een uitleg vatbaar zijn.

Zij moeten een duidelijke omschrijving bevatten van rechten en verplichtingen van partijen.

Bij het opstellen van deze infonnatie moet een goede aansluiting gewaarborgd worden naar calculatie, uitvoering en bedrijfsvoering.

In een volgens de RAW-systematiek opgesteld bestek wordt deze infonnatie verstrekt in de vonn van een beschrijvende hoeveelhedenstaat en daarop afgestemde technische en administratieve bepalingen.

Aan de besteksposten in de beschrijvende hoeveelhedenstaat wordt de eis gesteld dat zij kostenhomogeen moeten zijn. Kostenhomogeen wit zeggen dat de de prijs per eenheid voor de gehele bij de bestekspost behorende hoeveelheid nagenoeg gelijk is. Indien het werk in duidelijke, meetbare besteksposten wordt omschreven,is een goede aansluiting verkregen naar calculatie, uitvoering en bedrijfsvoering. Daannee is de basis voor betaling van geleverde productie gelegd. Tevens is het mogelijk een koppeling te leggen naar de besteksadministratie en de verrekening van meer en minder werk op verrekenbare hoeveelheden.

Het bovenstaande met betrekking tot de scheiding van verantwoordelijkheden betekent dat in een RAW­ bestek de opdrachtgever het 'wat', 'waar', 'waarvan' en 'onder welke voorwaarden' zal omschrijven. De aannemer zal het 'hoe' en 'waannee' invullen.

In de praktijk zal het bovenstaande beginsel 'vrijheid in wijze van uitvoering' niet altijd gerealiseerd kunnen worden. Afwijken is verantwoord indien:

  • een onevenredig groot risico voor een van de bouwpartners ontstaat;
  • een kans op onherstelbare fouten optreedt;
  • slechts een bepaalde uitvoeringswijze tot het gewenste resultaat leidt;
  • belangen van derden geschaad zullen worden.

2 Resultaatsbeschrijvini:en, inleidini:

Teneinde bet werk op unifonne wijze te kunnen omschrijven in een beschrijvende boeveelhedenstaat zijn catalogi opgesteld met zgn. resultaatsbeschrijvingen, dat wil zeggen gestandaardiseerde werkbeschrijvin­ gen. De resultaatsbeschrijvingen zijn gesorteerd naar werkcategoriei!n (Grondwerk, Verbardingen, Rioleringen, Groenvoorzieningen, enz.) in de catalogi opgeborgen. Deze catalogi worden periodiek onderbouden en aangevuld met nieuwe ontwikkelingen.

De in de catalogi opgenomen resultaatsbeschrijvingen voldoen aan de genoemde uitgangspunten.

Zij moeten daarbij een beschrijving bevatten van:

  • bet gevraagde resultaat;
  • de benodigde bouwstoffen;
  • de te stellen kwaliteitseisen;
  • de activiteiten met inachtneming van de vrijbeid die de aannemer beeft in de wijze van uitvoering en de keuze van bet in te zetten materieel.

Elke resultaatsbeschrijving bevat tenslotte de kostenbemvloedende factoren voor bet beschreven resultaat. Met bebulp van resultaatsbeschrijvingen worden, door de bestekschrijver, besteksposten gefonnuleerd, die kostenhomogeen en meetbaar zijn.

3 Techniscbe bepalini:en

In aansluiting op de resultaatsbeschrijvingen worden in de techniscbe bepalingen de randvoorwaarden gesteld waarbinnen bet werk moet worden uitgevoerd (kwaliteitseisen aan het resultaat en/of de bouwstof, toegestane afwijkingen, enz.).

De techniscbe bepalingen en resultaatsbeschrijvingen vonnen elkaars complement. Het spreekt voor zicb dat deze bepalingen volledig en ondubbelzinnig moeten zijn alsmede juridiscb verantwoord.

Bepalingen die algemeen te stellen zijn voor uit te voeren werken worden opgenomen in een bundel met standaardbepalingen: de 'Standaard RAW Bepalingen'. Bepalingen die per werk verscbillen zullen in bet bestek opgenomen kunnen worden, in aanvulling op deze standaardbepalingen.

De techniscbe bepalingen worden ingedeeld in boofdstukken overeenkomend met de werkcategoriei!n en onderverdeeld in zeven vaste paragrafen, te weten:

1 Begrippen

Een afbakening c.q. beschrijving van in bet bestek gebruikte tennen, welke niet eenduidig zijn.

2 Eisen en uitvoering

Randvoorwaarden welke gesteld worden aan de uitvoering en kwaliteitseisen aan bet verlangde resultaat.

3 lnfonnatie-overdracbt

Een bescbrijving van de infonnatie, die opdracbtgever en aannemer elkaar ten minste behoren te verstrekken.

4 Risicoverdeling en garanties

Een nadere afbakening van verantwoordelijkheden tijdens (en in bepaalde gevallen aansluitend op) de uitvoering.

5 Bi jbehorende verplichtingen

Een beschrijving van werkzaarnheden, welke tot de verplichtingen van de aannemer behoren; deze werkzaamheden zijn van zodanige aard dat zij niet d.m.v. besteksposten verwoord worden, maar door middel van bepalingen.

6 Bouwstoffen

Kwaliteitseisen te stellen aan bouwstoffen, voorzover deze niet reeds zijn opgenomen in door het NNI vastgestelde normbladen.

7 Meet- en verrekenmethoden

Wijze van meting en verrekening van resultaat, activiteiten en bouwstoffen.

Toelichting RA W-systematiek en GWW-Standaardbestek

Voor een uitgebreide toelichting op te hanteren criteria bij het opstellen van technische bepalingen en resultaatsbeschrijvingen wordt verwezen naar de Handleiding RAW-systematiek, hoofdstuk 000 - Algemeen.

Voor meer informatie over bestekken in het algemeen en over standaardbestekken in het bijzonder, wordt verwezen naar het boek 'Bestekken in de Grond-, Water- en Wegenbouw'. Dit boek is verkrijgbaar bij de Sticbting C.R.0.W.

Beoordelingsprocedure

De door de werkgroep opgestelde resultaatsbeschrijvingen en techniscbe bepalingen worden na gereed · komen op de gestelde uitgangspunten getoetst door bet bureau van C.R.0.W.

Vervolgens worden zij beoordeeld door de Juridische- en Bestekstecbniscbe commissie, waarna zij aangeboden worden aan de Raad voor de Regelgeving ter voorlopige goedkeuring. Hierna kan tervisieleg­ ging plaatsvinden.

Na verwerking van opmerkingen en commentaren uit de tervisielegging door bet bureau, de werkgroep en de Juridiscbe- en Bestekstecbnische commissie worden de beschrijvingen en bepalingen aangeboden aan de Raad voor de Regelgeving ter definitieve goedkeuring en vaststelling.

TECHNISCHE BEPALINGEN GRONDWERKEN; KLEI

Bron

Technisch Rapport Klei voor Dijken (TR17)

Hoofdstuk
Bijlagen
Auteur
Technische Adviescommissie voor Waterkeringen
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat, Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Verschijningsdatum
Mei 1996
PDF