Maatgevende hoogwaterstand (MHW)
In (Ref.) Grondslagen voor waterkeren (Hoofdstuk 3) is een overzicht van waterkeringen en de daaraan gerelateerde systemen gegeven. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen categorieën (de plaats in de beveiliging van dijkringgebieden) en typen (verschijningsvormen).
Primaire waterkeringen
Het toetspeil staat in het randvoorwaardenboek en geeft alleen informatie voor primaire waterkeringen categorie 1 (i.e. keringen die behoren tot het stelsel dat direct het dijkringgebied omsluit en buitenwater keert).
Aan de toevoeging van MHW is te zien voor welk referentiejaar de MHW is vastgesteld (bijvoorbeeld: MHW 2005 geldt voor het jaar 2005). De randvoorwaarden zijn gebaseerd op de veiligheidsnorm uit de Wet op de waterkering en worden eens per vijf jaar geactualiseerd en uitgebracht in een nieuw randvoorwaardenboek. Voor het eerste randvoorwaardenboek geldt MHW 2000 = Toetspeil 2000.
Zodra de veiligheidsnorm van waterstandsnorm zal zijn vertaald in een inundatienorm zal dit worden uitgebreid naar de overige categorieën; tot die tijd moet hiervoor worden verwezen naar(Ref.) Grondslagen voor waterkeren en de uitwerking daarvan in het beheersplan van de waterkeringsbeheerder.
Niet-primaire keringen
Voor een aantal gebieden in Nederland is naast de primaire kering een stelsel van ‘tweede waterkeringen’ of slaperdijken in gebruik. Het vaststellen van het veiligheidsniveau van de regionale waterkeringen valt onder de verantwoordelijkheid van de provinciale overheid. Bepalingen met betrek- king tot deze (nader aan te wijzen) waterkeringen staan in de provinciale ‘verordeningen waterkering’.
Voor het bepalen van randvoorwaarden voor boezemkaden, die ook tot de regionale waterkeringen worden gerekend, wordt verwezen naar het (Ref.) Technisch Rapport voor het toetsen van boezemkaden en de (Ref.) IPO-richtlijn ter bepaling van het veiligheidsniveau van boezemkaden.