Helling en de vorm van het buitentalud
Door reductie van de golfoploop kan worden volstaan met een lagere kruin; dit is te bereiken door:
- Flauw buitentalud;
- Hoog voorland;
- Golfremmende constructie;
- Ruw buitenbeloop, en/of
- Buitenberm op de juiste hoogte.
Flauw talud
Figuur 6.3.1 geeft een voorbeeld van de invloed van de helling van het buitentalud en van een berm op het niveau van de MHW. In dit voorbeeld zijn onder bepaalde aannamen de consequenties in tabelvorm weergegeven voor de dijktafelhoogte, het oppervlak (volume/m’) van het dwarsprofiel, het breedtebeslag in verband met de grondaankoop, het oppervlak van de bekleding, en wordt een globale kostenvergelijking getoond. Met nadruk wordt er op gewezen, dat dit voorbeeld alleen ter illustratie dient; zo is het in werkelijkheid onwaarschijnlijk dat op het onderste gedeelte van het buitentalud gras zou worden toegepast. Ook de genoemde prijzen zijn fictief. De conclusie uit dit voorbeeld is dat, als men de alternatieven zonder berm en die met een steil talud buiten beschouwing laat, alle beklede dijken ongeveer even duur zijn. Als bekleding kan worden vermeden door een 1V:8H talud te kiezen, dan wordt in dit geval de goedkoopste oplossing gevonden. Het lijkt dus niet goed mogelijk op basis van deze simpele vergelijking tot een keuze te komen. Hiervoor is een verdere detaillering vereist.
Hoog voorland
Bij een hoog voorland (als h/H, < 3 á 4) gaan met name de hoogste golven op het voorland breken. Hierin is h de waterdiepte en H, de significante golfhoogte, beide ter plaatse van de teen van de constructie.
Golfremmende constructies
Golfremmende constructies komen vanwege de vrij hoge kosten alleen in beeld als over een korte afstand een lagere kruin gewenst is. Bij het ontwerpen van deze bijzondere constructies is specialistische hulp en/of fysisch modelonderzoek nodig.
Ruw buitenbeloop
Een ruw buitenbeloop kan worden gemaakt door toepassen van speciale bloktypen als bekleding, door het aanbrengen van ruwheidselementen op gladde bekledingen, en door het toepassen van stortsteen. Dit laatste is het meest effectief met een reductie van de golfoploop tot 50%. De reductiecoëfficiënten staan in het (Ref.) Technisch Rapport golfoploop en golfoverslag bij dijken.
Buitenberm op de juiste hoogte
Een buitenberm werkt als reductor met betrekking tot de golfoploophoogte optimaal als hij ongeveer op de hoogte ligt van de waterlijn, voor ontwerpomstandigheden dus op het niveau van de MHW + eventuele lokale toeslagen. In het (Ref.) Technisch rapport Golfoploop en Golfoverslag bij dijken staat hoe de reductie voor verschillende breedte en hoogteligging kan worden berekend.
Figuur 6.3.1 Voorbeeld invloed helling buitentalud op dwarsprofiel