Over de technische leidraden
Technische leidraden bevatten informatie over de sterkte van (onderdelen van) waterkeringen en de belastingen die kunnen voorkomen op een waterkering. Ook gaan de Technische leidraden in op de (faal)mechanismen van de verschillende typen waterkeringen en wordt informatie geboden over de verschillende rekenmodellen om deze (faal)mechanismen te berekenen.
Het Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW) en zijn voorganger, de Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen (TAW), hebben vele leidraden en technische rapporten uitgebracht die worden gebruikt bij het ontwerpen, het beoordelen en het beheer en onderhoud van de Nederlandse waterkeringen. Deze leidraden en technische rapporten vormen de basis voor de huidige technische leidraden en zijn te vinden in het archief
Omgevingswet
In de Omgevingswet (artikel 2.19, tweede lid, onder d) staat dat het tot stand brengen en beschikbaar stellen van technische leidraden voor het ontwerp en het beheer van primaire waterkeringen een taak is die berust bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Status van de technische leidraden bij de overgang naar de Omgevingswet
Voorheen was in artikel 2.6 van de Waterwet een bepaling opgenomen over technische leidraden. In artikel 4.52 van de Invoeringswet Omgevingswet is bepaald dat een leidraad die tot stand is gekomen op grond van artikel 2.6 van de Waterwet gelijk wordt gesteld met een leidraad als bedoeld in artikel 2.19, tweede lid, onder d, van de Omgevingswet. De bestaande technische leidraden behouden dus hun juridische gelding. Het verkrijgbaar stellen van een leidraad is geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit betekent dat hiertegen geen beroep open staat. De gelijkstelling vindt daarom plaats op het moment dat de leidraad van kracht is geworden.