Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Ontwerp van zandige waterkeringen

In het geval van een waterveiligheidsopgave vormt de faalkansanalyse die voor een wettelijke beoordeling wordt gevolgd ook de basis voor de ontwerpmethodiek voor duinwaterkeringen. De relevante uitgangspunten en definities, de benodigde gegevens en de te doorlopen stappen om te komen tot een faalkansinschatting zijn bij een beoordeling en een ontwerp feitelijk redelijk vergelijkbaar. Voor het ontwerp van duinwaterkeringen is de 'Handleiding overstromingskansanalyse Zandige waterkeringen' dus eveneens een bruikbaar naslagwerk [Rijkswaterstaat, 2023]. Van belang is dat voor het ontwerp aangepaste belastingen moeten worden gebruikt die betrekking hebben op de situatie aan het einde van de beoogde levensduur van het beschouwde ontwerp.

De te doorlopen analysestappen zijn bij een ontwerpvraagstuk niet helemaal gelijk aan de stappen voor een beoordeling, maar in beide gevallen moet voor een gegeven situatie (gemeten of ontworpen) een faalkansschatting gemaakt worden om te bepalen of de situatie voldoet aan de wettelijke norm of een daarvan afgeleide ontwerpeis. Het belangrijkste verschil daarin is de volgorde waarin bepaalde stappen moeten worden doorlopen. Bij een beoordeling wordt – gegeven een profielligging – een inschatting gemaakt van de faalkans. Bij een ontwerp wordt – gegeven een faalkanseis – op iteratieve wijze een profielligging ‘ontworpen’ die voldoet aan de gestelde functionele eisen.

Literatuur

Coumou, L., R. van Santen, H. Steetzel en R. McCall.Handleiding overstromingskansanalyse faalpad duinafslag, definitieve versie 1.0 ; Onderdeel van basisinstrumentarium BOI. Rijkswaterstaat, februari 2023.

Versies