Inhoudsopgave


Gebruikersinterface: MorphAn

MorphAn is een softwareapplicatie voor het uitvoeren van morfologische analyses van de zandige kust, op basis van profiel- en rastermetingen [MorphAn, 2022]. Met MorphAn kan onder andere de veiligheid van duinen tegen overstroming worden vastgesteld ten behoeve van een wettelijke beoordeling of ontwerp van een zandige waterkering. Het is een gebruikersinterface rond het semi-probabilistische rekenmodel voor duinafslag.

In MorphAn kunnen duinafslagberekeningen worden uitgevoerd en het grensprofiel worden ingepast. Sinds Morphan-versie 23.1.1. is de Duros+ rekenmodule (zie het artikel Duinafslag Duros+) binnen het Duinveiligheidsmodel vervangen door de XBeach-rekenmodule (zie Inleiding algemene modelbeschrijving XBeach). De invoer en uitvoer kan binnen MorphAn visueel worden weergegeven en geanalyseerd, waarbij de invoer, zoals raaigegevens, ook kan worden aangepast.

MorphAn beschikt tevens over de mogelijkheid om trends in de kustlijnpositie en in zandvolumes langs de Nederlandse kust uit te rekenen. Hiermee wordt jaarlijks binnen Kustlijnzorg de momentane positie van de kustlijn (MKL) berekend. Hiermee ondersteunt MorphAn ook het regulier beheer van duinen, strand en onderwateroever. Bovendien zijn kustlijn- en volumeontwikkelingen ook relevant voor een overstromingskansanalyse, zoals nader wordt toegelicht in 'Handleiding overstromingskansanalyse Zandige waterkeringen' [Rijkswaterstaat, 2023].

De hydraulische randvoorwaarden voor het aansturen van de semi-probabilistische versie van XBeach worden via Riskeer  beschikbaar gesteld aan de gebruikers. Hierbij zijn ook nieuwe gebieden opgenomen, zoals Maasvlakte II (geen primaire keringen), Brouwersdam, Veerse Gatdam en Neeltje Jans [Pluis en Van Kuik, 2022].

De applicatie MorphAn is primair bedoeld voor medewerkers van Rijkswaterstaat, waterschappen en ingenieursbureaus. Ook ontwerpers, planners of onderzoekers die nieuwe (beheer)maatregelen of de impact van ruimtelijke ontwikkelingen in de zandige kust willen analyseren, kunnen gebruikmaken van MorphAn. Denk hierbij aan baggeraars, kennisinstituten en universiteiten.

Voor meer informatie over MorphAn wordt verwezen naar een actuele versie van de gebruikershandleiding.

Literatuur

Coumou, L., R. van Santen, H. Steetzel en R. McCall. Handleiding Overstromingskansanalyse Zandige waterkeringen. Rijkswaterstaat, juli 2023.

MorphAn: analysetool voor zandige kusten : gebruikershandleiding. Deltares, september 2024.

Pluis, S. en N. van Kuik. Uitvoer HR zandige waterkeringen ; Memo ; Achtergronddocument bij het BOI. Rijkswaterstaat, november 2022.

Versies