Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Gevoeligheid berekende duinafslag

Ondiepten voor de kust beïnvloeden de bepaling van de lange golfbelasting bij het duinfront in XBeach. Dit kan ook invloed hebben op de hoeveelheid duinafslag die met het model berekend wordt. Dit speelt ook bij de overstap op het gebruik van de offshore randvoorwaarden voor de Deltakust als toegelicht in Modellering golfcondities Kust - Duinen.

De gevoeligheid van duinafslag voor verschillen in belasting door lange golven is echter niet eenduidig, en onder meer afhankelijk van de lokale hydraulische condities (waterstand, korte golven) en morfologische eigenschappen van het duin- en kustprofiel.

Twee lijngrafieken onder elkaar. In de bovenste grafiek wordt 300 meter van het duinprofiel weergegeven tegen de hoogte. In de onderste grafiek wordt tot 3500 meter van de kust weergegeven.
Figuur 1 Boven: profiel duinafslag voor simulatie die zeewaarts van de ondiepte start (geel) en landwaarts van de ondiepte start (groen). Onder: overzicht gesimuleerde kustprofielen voor het 2020-dwarsprofiel in km raai 9.82 van kustvak Schouwen (13).

Ter illustratie van het effect is in Figuur 1 hierboven het duinafslagprofiel weergegeven voor een simulatie die zeewaarts van een ondiepte start (geel), en in een geul landwaarts van de ondiepte start (groen). De simulatie betreft een kustprofiel in kustvak 13 (Schouwen) met een maximale waterstand (stormvloedpeil) van NAP+5,2 meter en maximale golfhoogte van 3,3 meter, en golfperiode van 13,1 seconde (relatieve waterdiepte ondiep voorland n = 0,95). In deze situatie berekent XBeach ongeveer 10% meer duinafslag boven stormvloedpeil in de simulatie die zeewaarts van de ondiepte start (122 m3/m) dan in de simulatie die landwaarts van de ondiepte start (111 m3/m).

Versies