Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Inleiding sterkteparameters van zandige waterkeringen

De komende artikelen betreffen een bundeling over de relevante sterkteparameters van duinwaterkeringen. Hierbij wordt allereerst ingegaan op de van belang zijnde bodemhoogte- en profielgegevens in de kustzone (zie Bodemhoogte en profielligging) en de sedimentkarakteristieken die invloed hebben op de sterktebepaling van duinwaterkeringen (zie Inleiding sedimentkarakteristieken). Daarnaast is ook ingegaan op de mogelijke positieve of negatieve invloed van de aanwezigheid van harde constructies (zie Inleiding aanwezigheid van harde constructies) of de aanwezigheid van vegetatie op de sterkte van een duinwaterkering (zie Aanwezigheid van vegetatie).

Tot slot is ook aangegeven op welke wijze dwarsprofielen moeten worden verlengd om het effect van lange golven op een correcte manier in rekening te brengen (zie Inleiding schematisatie dwarsprofiel).

De wijze waarop rekening kan worden gehouden met het effect van kustkromming is beschreven in de 'Handleiding overstromingskansanalyse faalpad duinafslag'. Daarin komt ook het toezien op de aanwezigheid van een doorlopend grensprofiel aan de orde waarmee eventuele achterloopsheid kan worden voorkomen [Coumou, et al., 2023].

Literatuur

Coumou, L., R. van Santen, H. Steetzel en R. McCall. Handleiding Overstromingskansanalyse Zandige waterkeringen. Rijkswaterstaat, juli 2023.

Versies