Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Hydraulische belastingen voor zandige waterkeringen

De te beschouwen stormcondities voor een duinafslagberekening bestaan primair uit de waterstanden en de golfcondities. De golfcondities worden in XBeach gekarakteriseerd door de significante golfhoogte en de piekwaarde van de golfperiode, maar het model vraagt ook informatie over de golfspectrumvorm en de mate van golfrichtingsspreiding. Dergelijke golfinformatie heeft XBeach nodig voor het simuleren van golfgroepen en lange golven.

Aangezien XBeach-BOI een tijdsafhankelijk model is waarmee (de impact van) een volledig stormverloop wordt gesimuleerd, volstaat het niet om enkel de condities tijdens de piek van de storm te beschouwen; in tegenstelling tot de voorganger van XBeach in het WBI: Duros+. Voor het aansturen van XBeach-BOI zijn tijdseries nodig van het waterstands- en golfverloop tijdens een storm.

Voor het genereren van tijdsafhankelijke randvoorwaarden is onder andere informatie nodig over de vorm en de duur van het stormverloop, de lokale getijdeninformatie (gemiddelde getijamplitude) en het faseverschil tussen getij (hoog water) en de stormopzet (stormpiek). Zie het achtergrondrapport van [Steetzel, 2023 (a)] voor meer informatie.

De relevante invoerparameters voor de hydraulische belastingen zijn te splitsen in de door de gebruiker te definiëren parameters:

  • Waterstand tijdens de piek van de storm.
  • Significante golfhoogte tijdens de piek van de storm.
  • Golfpiekperiode tijdens de piek van de storm.
  • Getijdeamplitude.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van standaardwaarden ten aanzien van:

  • Golfspectrumvorm (Jonswap).
  • Golfrichtingsspreiding (30o).
  • Stormverloop van de waterstand (trapeziumvorm).
  • Stormduur waterstand (44 uur) en golfhoogte (55 uur).
  • Faseverschil tussen getij en stormopzet (3,5 uur).

Het zogenaamde Jonswap-spectrum beschrijft een specifieke verdeling van de golfenergie over de verschillende frequenties voor niet-volledig ontwikkelde zeegang. Bij de ontwikkeling van het BOI-basisinstrumentarium zijn voor meerdere van deze invoerparameters (onderbouwde) standaardwaarden vastgesteld, zie [Steezel, 2023 (b)], zodat het aantal case-specifieke invoergegevens beperkt blijft.

Meer informatie over hydraulische belasting is te vinden in de artikelen Modellering waterstanden Kust - Duinen en Modellering golfcondities Kust - Duinen.

Literatuur

Steetzel, H.J., R. van Santen, L. Coumou, R. McCall, R. de Goede en A. de Bakker. Achtergrond sterktemodel duinafslaginstrumentarium ; Definitieve versie 2.1 ; Achtergrondrapport basisinstrumentarium BOI. Rijkswaterstaat, januari 2023. (a)

Steetzel, H.J., K. Lenstra, R. Velhorst en R. van der Baan. Semi-probabilistic model for XBeach : Definition of a semi-probabilistic method for 'BOI Sandy Flood Defences' ; Achtergrondrapport basisinstrumentarium BOI. Rijkswaterstaat, januari 2023. (b)

Versies