Inhoudsopgave


Toepassingsbereik XBeach-BOI

De BOI-versie van XBeach is afgeregeld en gevalideerd – en daarmee dus ook toepasbaar – voor volledig zandige dwarsprofielen langs de Nederlandse kust, in gebieden die min of meer kustlangs uniform zijn.

De complexiteit van de vorm van de dwarsprofielen is – in tegenstelling tot de voorganger van XBeach (Duros+) dat werd aangeboden in het WBI2017 – in principe geen limiterende factor meer in de toepasbaarheid van het model. Dat komt omdat XBeach in staat is om de relevante processen in de kustnabije zone te simuleren, waarbij interactie tussen de profielvorm en de hydrodynamica automatisch wordt meegenomen. Het model is daarom ook toepasbaar in situaties met voorliggende ondiepten, met hoge brede strandvlaktes of met meerdere lage duinenrijen.

Het model is in dergelijke situaties toepasbaar voor zware tot extreme stormcondities, met overschrijdingskansen van grofweg 1/100 tot 1/100.000 per jaar.

Het XBeach-BOI model is niet toepasbaar in ruimtelijk complexe gebieden die niet kustlangs uniform zijn. Denk hierbij aan kustzones met een (sterke) kustkromming of aan ruimtelijk variërende, brede duingebieden waarbij sprake kan zijn van duindoorbraken of achterloopsheid. In dergelijke gevallen is een 1D raaibenadering ontoereikend en is de standaard BOI-versie van XBeach niet zonder meer bruikbaar. Wel is het mogelijk om in dergelijke gevallen gebruik te maken van de 2DH modus van XBeach; maar deze is momenteel niet specifiek afgeregeld voor BOI-toepassingen. In de 'Handleiding overstromingskansanalyse faalpad duinafslag' wordt de wijze besproken waarop, binnen de beperkingen van de standaard BOI-versie van XBeach 1D, schematisch rekening gehouden kan worden met het effect van kustkromming en achterloopsheid [Rijkswaterstaat, 2023].

Het model XBeach is in de basis geschikt om kustprofielen door te rekenen die deels zandig zijn en deels bestaan uit harde elementen; zoals hybride waterkeringen (dijk-in-duin) of NWO’s in duinen. Echter, de BOI-versie van XBeach is nog niet afgeregeld en gevalideerd voor dergelijke situaties. Bovendien zijn voor dergelijke toepassingen aanpassingen nodig aan de faaldefinitie en de analysemethodiek. Momenteel biedt het BOI-basisinstrumentarium nog geen volwaardige ondersteuning voor het analyseren van zandige kustzones met harde elementen. XBeach-BOI is standaard dus (nog) niet geschikt voor situaties waarin harde constructies aanwezig zijn.

Voor meer informatie over de toepasbaarheid van de BOI-versie van XBeach: zie het rapport Achtergrond sterktemodel duinafslaginstrumentarium [Steetzel, et al., 2023].

Literatuur

Steetzel, H., R. van Santen, L. Coumou, R. McCall, R. de Goede, et al. Achtergrond sterktemodel duinafslaginstrumentarium ; Definitieve versie 2.1 ; Achtergrondrapport basisinstrumentarium BOI. Rijkswaterstaat, januari 2023.

Versies