Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Modelnauwkeurigheid XBeach-BOI

In een achtergrondrapport van [Coumou, et al,2022] is op basis van een grote en diverse groep met veldvalidatiecases inzicht verschaft in de modelnauwkeurigheid van XBeach 1D in combinatie met de BOI-standaardinstellingen. Op basis van deze studie(s) is geconcludeerd dat de modelnauwkeurigheid van dit sterktemodel voor duinafslag goed is en ook aantoonbaar beter is dan de voorgaande rekenkern (Duros+).

De verkregen inzichten in de gemiddelde modelfout (bias) en de modelonzekerheid (scatter) zijn ook meegenomen bij de ontwikkeling en de afregeling van het semi-probabilistische rekenvoorschrift op basis van XBeach-BOI (1D). Het effect van de modelonzekerheid van XBeach-BOI wordt daarmee vooraf verdisconteerd in de rekenwaarden voor XBeach-BOI, en wordt niet meer achteraf verdisconteerd middels een toeslagvolume zoals dat voor Duros+ gebeurde. Zie hiervoor het artikel Rekenwaarden voor semi-probabilistische model XBeach-BOI en het achtergrondrapport van [Steetzel, 2023].

Literatuur

Coumou, L., R. van Santen, J. van der Baan, R. McCall, A. de Bakker, E. Quataert en R. de Goede. Validation of dune erosion model XBeach : Development of 'BOI Sandy Coasts' ; Achtergrondrapport bij het BOI. Rijkswaterstaat, december 2022.

Steetzel, H.J., K. Lenstra, R. Velhorst en R. van der Baan. Semi-probabilistic model for XBeach : Definition of a semi-probabilistic method for 'BOI Sandy Flood Defences' ; Achtergrondrapport basisinstrumentarium BOI. Arcadis, Deltares, januari 2023.

Versies