Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Inleiding sterktemodellen voor faalpad duinafslag

Voor het beoordelen, ontwerpen of beheren van duinwaterkeringen is het van belang om een (kwantitatieve) inschatting te kunnen maken van de hoeveelheid duinafslag die kan optreden tijdens stormcondities. In de meeste gevallen vormen rekenkundige analyses de basis voor een faalkansanalyse. Hoe dit moet is in meer detail toegelicht in de Handleiding overstromingskansanalyse Zandige waterkeringen [Rijkswaterstaat, 2023].

De komende artikelen gaan in op de diverse sterktemodellen die beschikbaar zijn om een faalkansanalyse te kunnen uitvoeren. In dat kader is een drietal duinafslagmodellen in volgorde van het beschikbaar komen uitgelicht: Duros+ (Duinafslagmodel Duros+), DurosTA (Duinafslagmodel DurosTA) en XBeach (Inleiding algemene beschrijving XBeach). Voor het meest recente model XBeach wordt bovendien specifiek ingegaan op de voor het BOI-basisinstrumentarium afgeregelde en gevalideerde sterktemodel XBeach.

In Inleiding grensprofiel voor niet-gemodelleerde processen wordt ingegaan op het grensprofielmodel dat – aanvullend op de duin­afslagmodellen – kan worden. Het grensprofielmodel is een sterktemodel dat gebruikt mag worden om aan te tonen dat de kans op duindoorbraak door niet-gemodelleerde vervolgprocessen verwaarloosbaar klein is.

Literatuur

Coumou, L., R. van Santen, H. Steetzel en R. McCall. Handleiding Overstromingskansanalyse Zandige waterkeringen. Rijkswaterstaat, februari 2023.

Versies