Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Het grensprofielconcept binnen BOI

Zoals eerder toegelicht, zullen ook de vervolgprocessen na het initieel mechanisme duinafslag meegenomen moeten worden om de faalkans van een zandige waterkering te kunnen bepalen. Voor een uitwerking van dit volledige faalpad is inzicht nodig in de processen die (kunnen) leiden tot deze vervolgmechanismen en daarmee ook op een schatting van de kans dat een zandige waterkering als gevolg van het optreden van deze vervolgprocessen faalt en tot overstroming van het achterland leidt.

De BOI-versie van XBeach (artikel Algemene modelbeschrijving XBeach) is niet in staat om op expliciete wijze alle (mogelijk) relevante (vervolg)processen te simuleren die kunnen resulteren in het falen van een zandige waterkering.

Een manier om invulling te geven aan de vervolgprocessen, is met behulp van het grensprofielconcept. Het grensprofiel kan in het BOI-basisinstrumentarium worden beschouwd als de benodigde sterkte voor niet-gemodelleerde vervolgprocessen die kunnen optreden na de duinafslag zoals deze is berekend met het BOI-duinafslagmodel XBeach. Dit is weergegeven in Figuur 1.

Blokkenmodel dat weergeeft dat XBeach het instrumentarium is voor duinafslag en daarnaast het toepassen van een grensprofiel voor niet door XBeach gemodelleerde processen. Samen zijn dit de basismodellen voor faalpad duinafslag
Figuur 1 Basismodellen binnen het BOI-basisinstrumentarium voor faalpad duinafslag.

Het nieuw gedefinieerde en in MorphAn (zie het artikel Gebruikersinterface: MorphAn) ondersteunde grensprofielmodel is een pragmatische maar functionele methode om aan te tonen dat de kans op doorbraak van de zandige waterkering door (niet door XBeach gemodelleerde) vervolgprocessen voldoende klein is. Anders gezegd: wanneer het nieuwe grensprofiel na landwaarts van het met XBeach berekende afslagfront kan worden ingepast, dan weet de gebruiker dat de kans op een doorbraak van de waterkering voldoende klein is. Dit impliceert ook dat het grensprofiel binair werkt. Het al dan niet inpasbaar zijn van het grensprofiel maakt dat de kans op falen al dan niet verwaarloosbaar klein is.

Het grensprofielconcept dat is geïmplementeerd in het BOI-basisinstrumentarium betreft een pragmatisch rekenrecept om op basis van de – met het XBeach model berekende – lokale hydraulische belasting bij het duinfront een inschatting te maken van de minimaal benodigde omvang van het resterende profiel dat ná duinafslag nog aanwezig moet zijn om een doorbraak te voorkomen.

Dit is illustratief weergeven in Figuur 2.

Figuur 2 Voorbeeld van de rol van het grensprofiel in een duinwaterkering: het grensprofiel is het minimaal benodigde resterende profiel ná duinafslag om te voorkomen dat vervolgprocessen kunnen resulteren in een doorbraak van de zandige waterkering en overstroming van het achterland.

Het grensprofielconcept is nadrukkelijk geen ingebouwd conservatisme en is ook niet bedoeld om onzekerheden te ondervangen in relatie tot het duinafslagproces. Het grensprofiel is een pragmatische methode om aan te tonen dat de kans op een doorbraak van een zandige waterkering als gevolg van niet-gemodelleerde vervolgprocessen voldoende klein is.

Overigens is het gebruik hiervan ook geen verplichting; zie het artikel Gebruik grensprofiel niet verplicht voor een nadere toelichting.

Versies