Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Inleiding fenomenologische beschrijving faalpad duinafslag

In de fenomenologische beschrijving worden de relevante fysische processen voor het faalpad duinafslag beschreven: processen in zandige kustzones tijdens extreme stormen die kunnen leiden tot het falen van de zandige (duin)waterkering. Dit faalpad betreft het initieel mechanisme duinafslag en de vervolgmechanismen die de sterkte van het na duinafslag resterende duin negatief kunnen beïnvloeden. Voorbeelden van deze vervolgmechanismen zijn (geotechnische) instabiliteit of het eroderen van de kruin en het binnentalud door golfoverslag of golfoverloop. Ook de overige processen die in de kustzone een rol spelen komen hierbij aan bod.

In de 'Handleiding overstromingskansanalyse Zandige waterkeringen' [Rijkswaterstaat, 2023] wordt beschreven hoe de mate van duinafslag berekend kan worden en daarmee een overstromingskansanalyse voor een zandige waterkering uitgevoerd kan worden.

Achtergronden over het instrumentarium zijn beschreven in de rapportage Achtergrond sterktemodel duinafslaginstrumentarium [Steetzel, et al., 2023].

Literatuur

Coumou, L., R. van Santen, H. Steetzel en R. McCall. Handleiding Overstromingskansanalyse Zandige waterkeringen. Rijkswaterstaat, juli 2023.

Steetzel, H., R. van Santen, L. Coumou, R. McCall, R. de Goede, et al. Achtergrond sterktemodel duinafslaginstrumentarium ; Definitieve versie 2.1 ; Achtergrondrapport basisinstrumentarium BOI. Rijkswaterstaat, januari 2023.

Versies