Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Inleiding betrouwbaarheidsverificatie

In een ontwerp- of beoordelingsverificatie wordt de betrouwbaarheid (faalkans) van het te toetsen object geconfronteerd met de betrouwbaarheidseis (faalkanseis). In het algemeen kan de verificatie op probabilistische of een semi-probabilistische wijze worden uitgevoerd. In een probabilistische verificatie wordt expliciet met onzekerheden van parameters gewerkt en in een semi-probabilistische verificatie op impliciete wijze, door met veilige waarden te rekenen. In CUR-rapport 190 [Kansen in de civiele techniek, 1997] wordt gedetailleerd op beide werkwijzen ingegaan.

Als het gaat om constructief of geotechnisch bezwijken/instabiel worden van constructies, worden momenteel de meeste verificaties op semi-probabilistische wijze uitgevoerd. In de wettelijke waterveiligheidsbeoordeling wordt weliswaar vaak probabilistisch getoetst, maar in deze analyses zijn constructies noodzakelijkerwijs zeer vereenvoudigd, wat leidt tot conservatieve uitkomsten. Terwijl men juist conservatisme wil vermijden door het inzetten van probabilistische rekentechnieken. Bij hoge uitzondering wordt een constructie volledig probabilistisch getoetst, maar daarvoor is specialistische kennis nodig.

Het vigerende semi-probabilistische safety format voor de hoogwaterveiligheidssituatie voor waterkerende kunstwerken wordt uitvoerig behandeld in de Werkwijzer ontwerpen waterkerende kunstwerken [Van Bree, et al., 2018]. Deze is nodig voor hedendaags ontwerpen, maar ook voor het toekomstig beoordelen van nu ontworpen constructies. Het safety format geeft namelijk weer hoe betrouwbaar de constructie is en hoe de betrouwbaarheid is geborgd. Wanneer bestaande kunstwerken worden beoordeeld is het van belang het safety format te kennen dat is voorgeschreven in de bouwvoorschriften tijdens het maken van het ontwerp. Het safety format is door de jaren heen een aantal keren gewijzigd, een overzicht hiervan is opgenomen in bijlage B van de [Handleiding overstromingskansanalyse kunstwerken, 2023].

In het artikel Historie van voorschriften aan waterkerende kunstwerken wordt aanvullend op bijlage B van de [Handleiding overstromingskansanalyse kunstwerken, 2023] ingegaan op de historie van de bouwvoorschriften. Vervolgens wordt in Vigerende voorschriften aan waterkerende kunstwerken ingegaan op de vigerende voorschriften.

Literatuur

Handleiding overstromingskansanalyse kunstwerken ; Groene versie ; BOI2023. Rijkswaterstaat, juli 2023.

Kansen in de civiele techniek : Deel 1 Probabilistisch ontwerpen in theorie. CUR, rapport 190, 1997.

Van Bree, B., R. Delhez, R. Jongejan en A. Casteleijn. Werkwijzer ontwerpen waterkerende kunstwerken : Ontwerpverificaties voor de hoogwatersituatie ; Definitief, groene versie D2. Rijkswaterstaat (RWS WVL), rapport, november 2018.

Versies