Inhoudsopgave


Gebruik van de EurOtop-manual

Wanneer EurOtop te gebruiken?

EurOtop [Van der Meer, et al., 2018] kent een breder toepassingsgebied dan de formules ter bepaling van het overslag-/overloopdebiet uit het artikel Optredend overslag- en/of overloopdebiet. EurOtop 2018 kan – naast de situatie verticale wand op diep water – ook worden gebruikt om het overslag-/overloopdebiet te bepalen als er geen sprake is van een verticale wand op relatief diep water.

Bij niet-brekende golven voor de constructie is het overigens niet noodzakelijk om EurOtop 2018 te gebruiken. Zoals uit Figuur 1 blijkt, zijn de formules uit Optredend overslag- en/of overloopdebiet – en die ook in Riskeer en Hydra-NL worden gebruikt – enigszins conservatief ten opzichte van de formules uit EurOtop 2018. EurOtop kan in deze situatie gebruikt worden om tot een scherper ontwerp of beoordeling te komen. De ‘winst’ die hiermee behaald kan worden in termen van benodigde kerende hoogte is orde 0,1 à 0,2 maal de golfhoogte in het deel van de grafiek waar de meeste constructies liggen (vrijboord (= hoogte van de kruin boven de lokale stilwaterstand) tussen 0,5 en 1,5 maal de golfhoogte).

Wanneer sprake is van brekende golven voor het kunstwerk dan zijn de formules uit Optredend overslag- en/of overloopdebiet met name bij grotere vrijboorden niet altijd conservatief. Aanbevolen wordt in dat geval expliciet te verifiëren of het nodig is gebruik te maken van EurOtop 2018. Onderstaande figuur kan hierbij als hulpmiddel gebruikt worden.

Overzicht formules in grafische vorm voor verticale constructies uit EurOtop 2018 en artikel Optredend overslag- en/of overloopdebiet.
Figuur 1 Overzicht formules in grafische vorm voor verticale constructies uit EurOtop 2018 en artikel Optredend overslag- en/of overloopdebiet. Het vrijboord (Rc) is de hoogte van de kruin boven de lokale stilwaterstand. Basis: figuur 7.5 uit EurOtop 2018, de rode lijn is hieraan toegevoegd.

Omgang met verschillende constructievormen in EurOtop 2018

Met behulp van EurOtop 2018 kan het overslagdebiet voor een scala aan samengestelde constructies berekend worden. Voor de beoordeling en het ontwerp van waterkerende kunstwerken is met name het overslaand debiet bij verticale constructies (hoofdstuk 7 uit EurOtop 2018) van belang. Voor verticale wanden maakt EurOtop 2018 onderscheid tussen drie situaties:

  1. Verticale wanden op relatief diep water. De golven veranderen nauwelijks door diepte-beperking. Dit komt verreweg het meeste voor bij waterkerende kunstwerken.
  2. Verticale wanden met een vooroever waarop de golven zich aanpassen. Deze situatie komt bij kunstwerken zelden voor. Afhankelijk van de waterdiepte voor de constructie en de steilheid van de golven ontstaan brekende of niet-brekende golven tegen de verticale muur.
    1. Niet-brekende golven kunnen de bovenkant van de constructie bereiken en dan overslag geven, vergelijkbaar met verticale wanden op diep water. De overslagformule lijkt ook op die voor verticale wanden op diep water, maar het overslagdebiet ligt iets hoger.
    2. Brekende golven tegen de constructie gaan hoog de lucht in waarna een deel over de constructie heen gaat. Deze situatie geeft praktisch altijd golfoverslag, ongeacht de hoogte van de kering.

De optredende overslagdebieten per meter breedte voor de hierboven geschetste gevallen 1, 2a en 2b zijn gegeven in Figuur 1. De bijbehorende formules zijn gegeven in paragraaf 7.3.2 van EurOtop 2018.

Let op: ten behoeve van het ontwerpen worden formules horend bij de zogeheten ‘design approach’ in EurOtop 2018 gegeven. Voor beoordeling kunnen de formules horend bij de ‘mean value approach’ worden gebruikt. Daarnaast zijn in paragraaf 7.3.3 en verder diverse formules opgenomen voor samengestelde constructies.

Belastingstatistiek bij gebruik EurOtop-manual

Bij gebruik van de formules uit EurOtop 2018 moet altijd een golfhoogte ingevoerd worden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de illustratiepunten uit Riskeer of Hydra-NL (neem hiervoor de windrichting met de grootste kansbijdrage). Hoewel de formules uit de [Leidraad Kunstwerken, 2003] iets andere coëfficiënten hebben, zijn deze exact hetzelfde van opzet als de formules uit EurOtop 2018. Daardoor mag verwacht worden dat het illustratiepunt van een berekening met Riskeer of Hydra-NL nagenoeg hetzelfde zou zijn geweest als hierin de formules uit EurOtop 2018 opgenomen zouden zijn geweest. In de [Handleiding overstromingskansanalyse kunstwerken, 2023] worden concrete aanwijzingen gegeven hoe dit in een beoordeling of ontwerp verwerkt kan worden.

Literatuur

Handleiding overstromingskansanalyse kunstwerken ; Groene versie ; BOI2023. Rijkswaterstaat, juli 2023.

Leidraad kunstwerken. Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen (TAW) en Rijkswaterstaat (RWS DWW), rapport DWW-2003-059, mei 2003.

Van der Meer, J.W., N.W.H. Allsop, T. Bruce, J. De Rouck, A. Kortenhaus, et al. EurOtop : Manual on wave overtopping of sea defences and related structures : An overtopping manual largely based on European research, but for worldwide application ; Second edition 2018.

Versies