Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Kombergingsmodel voor betrouwbaarheid sluiting

Het kunnen bergen van ongewenst instromend water zorgt ervoor dat bij het ongewenst niet gesloten zijn van het kunstwerk niet direct grote problemen optreden.

Basismodel

Het model voor komberging is in de basis heel simpel: falen treedt op als het totale instromende volume door een of meerdere niet-gesloten kunstwerken gedurende een hoogwatergebeurtenis groter is dan het volume dat zonder significante schade en/of slachtoffers in het achterliggende gebied kan worden geborgen. De faalkans voor de komberging Pf;kom Faalkans voor de komberging [1/jaar] wordt dus bepaald met de volgende formule:

Formule voor de kans op falen van de komberging.

Waarin:

Pf;kom Faalkans voor de komberging [1/jaar].

Vin|open Ongewenst instromend volume water door het niet (hoogwaterkerend) gesloten zijn van een kunstwerk gedurende een hoogwaterperiode [m³].

Vc Maximaal aanwezige volume aan kombergend vermogen in het achterland waarbij geen significante gevolgen optreden [m³].

Het totale instromend volume via het niet-gesloten kunstwerk Vin|open Ongewenst instromend volume water door het niet (hoogwater kerend) gesloten zijn van een kunstwerk gedurende een hoogwaterperiode [m3] wordt bepaald door het overslag-/overloopdebiet over de keermiddelen en waterkerende constructiedelen, de breedte van de keermiddelen en waterkerende constructiedelen en de tijdsduur waarover instroming plaats vindt. In formulevorm geldt:

Formule voor het ongewenst instromend volume water door een open kunstwerk gedurende een hoogwaterperiode.

Waarin:

Vin|open Ongewenst instromend volume water door het niet (hoogwater kerend) gesloten zijn van een kunstwerk gedurende een hoogwaterperiode [m³].

ts Tijdsduur waarin overslag en/of overloop optreedt, ook wel aangeduid als stormduur [s].

Qin|open Gemiddeld optredend instromend debiet [m³/s]*.

* Indien sprake is van een overslag/overloop-situatie, en er wordt gebruik gemaakt van de formules die hiervoor gelden (zie artikel Inleiding faalmechanisme overslag en/of overloop bij kunstwerk), dan is:

Formule voor het gemiddeld instromend debiet indien er sprake is van een overslag of overloop-situatie.

Waarin:

kw Breedte van het kunstwerk [m].

qos/ol Gemiddeld optredend overslag-/overloopdebiet per strekkende meter [m3/s/m].

Het maximaal aanwezige volume aan kombergend vermogen in het achterliggende gebied Vc Maximaal beschikbaar volume aan kombergend vermogen in het achterland waarbij geen overstromingsgevolgen optreden [m3] wordt bepaald door het oppervlak van de komberging en de toelaatbare peilstijging op de komberging:

Formule voor het maximaal beschikbaar volume aan kombergend vermogen waarbij geen wezenlijke gevolgen optreden.

Waarin:

Vc Maximaal beschikbaar volume aan kombergend vermogen in het achterland waarbij geen substantiële gevolgen optreden [m³].

Akom Het beschikbare oppervlak waarin water geborgen kan worden [m²].

Δhkom Toelaatbare waterstandsverhoging in het kombergend gebied [m].

De verdere uitwerking van bovenstaande formules en de daarbij behorende parameters worden uitgebreid beschreven in hoofdstuk 10 van de 'Werkwijzer Ontwerpen Waterkerende kunstwerken' [Van Bree, et al., 2018]. Voor meer informatie hierover wordt hiernaar verwezen.

Verfijningen

Op bovenstaand basismodel kunnen enkele verfijningen worden toegepast ten aanzien van het totaal instromend volume Vin|open Ongewenst instromend volume water door het niet (hoogwater kerend) gesloten zijn van een kunstwerk gedurende een hoogwaterperiode [m3] en de bepaling van het beschikbare kombergend vermogen Vc Maximaal beschikbaar volume aan kombergend vermogen in het achterland waarbij geen overstromingsgevolgen optreden [m3]per kunstwerk. In artikel Kombergingsmodel voor overslag en/of overloop wordt hierop verder ingegaan.

Literatuur

Van Bree, B., R. Delhez, R. Jongejan en A. Casteleijn. Werkwijzer ontwerpen waterkerende kunstwerken : Ontwerpverificaties voor de hoogwatersituatie ; Definitief, groene versie D2. Rijkswaterstaat (RWS WVL), rapport, november 2018.

Versies