Wanneer een kunstwerk altijd hoogwaterkerend gesloten is, speelt logischerwijs het faalmechanisme betrouwbaarheid sluiting geen enkele rol. Wanneer dit kunstwerk nu één keer per jaar geopend wordt om bijvoorbeeld gedurende 10 dagen continu water in te laten, dan is er een kans dat tijdens deze inlaatperiode een hoogwater voorbijkomt en de (hoogwaterkerende) keermiddelen gesloten moeten worden om een overstroming te voorkomen. Dit toont aan dat het gebruik vanuit de primaire functie van het kunstwerk van grote invloed is op het faalmechanisme betrouwbaarheid sluiting. Dit gebruik wordt binnen het faalmechanisme gemodelleerd met de kans op open staan (Popen Kans op open kering bij een sluitvraag [-]). In bovenstaande situatie is deze kans Popen Kans op open kering bij een sluitvraag [-] = 10 dagen/365 dagen = 10/365. Deze parameter geeft feitelijk de kans aan dat voorafgaand aan, of eventueel tijdens, een hoogwater het kunstwerk geopend is.
In de artikelen Gebruik van het kunstwerk en Reparatie falende sluitingen komen de zaken voorbij die van invloed zijn op de kans op open staan (Popen Kans op open kering bij een sluitvraag [-]). Daarbij wordt de parameter stapsgewijs steeds verder toegelicht en onderbouwd. Daarbij opgemerkt dat de parameter voor alle voorkomende situaties in waterkeringen lastig eenduidig te vatten is. Tenslotte wordt in Model voor kans op open staan de berekening van deze parameter beschreven.
Zoals later zal blijken kan de parameter in het gehanteerde Model voor faalmechanisme betrouwbaarheid sluiting naast een kans ook de vorm van een frequentie aannemen.