Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Omgaan met kennisleemtes en nieuwe kennis bij piping

De modellen zoals beschreven in de Technische Leidraden geven handvatten voor het rekenkundig bepalen van de overstromingskans. Het evenwichtsmodel (opbarsten), de gradiëntenmethode (heave) en de rekenregel van Sellmeijer (terugschrijdende erosie) worden in Nederland als basis gebruikt voor bepaling van de overstromingskans door piping. Er zijn echter ook aspecten waarvan bekend is dat deze invloed hebben op de overstromingskans van piping maar niet in de standaard modellen en rekenregels zijn meegenomen.

Het Beslissingsondersteunend Raamwerk Piping (BRP) is bedoeld als een middel om de beoordeling en het ontwerp van dijken kwalitatief te ondersteunen bij het omgaan met aspecten die niet in de modellen worden meegenomen. Hierbij worden kennisleemtes inzichtelijk gemaakt door deze voor een specifieke dijk te plaatsen in een kwadrant die het kennisniveau en het (kwalitatieve) effect op de overstromingskans weergeven. Om dit te ondersteunen zijn 14 factsheets opgesteld van aspecten die piping beïnvloeden, zoals tijdsafhankelijkheid, voorlanden en heterogeniteit in de baan van de pipe.

Voor beschrijving van het BRP en de factsheets wordt verwezen naar [Van der Linde, et al., 2024]. Door voortdurende kennisontwikkeling zijn ook de factsheets aan verandering onderhevig.

Voor het omgaan met onzekerheden in de geohydrologische modellering wordt verwezen naar Omgaan met onzekerheden in een geohydrologisch model.

Literatuur

Van der Linde, L., Kanning, W., van Beek, V. Beslissingsondersteunend raamwerk piping. Deltares, rapport 11209268-021-GEO-0001, juli 2024.

Versies