Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Algemeen veiligheidsanalyse piping

In de Wet zijn per dijktraject normen gesteld aan de overstromingskans of faalkans van een dijktraject. De bijdrage van het faalmechanisme piping aan de overstromingskans van het dijktraject hangt af van de locatiespecifieke omstandigheden. Dit is nader uitgewerkt in Betrouwbaarheidseisen. Voor een uitleg van basisbegrippen met betrekking tot faalkansanalyses van dijken, zie Basisbegrippen betrouwbaarheidsanalyses. Een veiligheidsanalyse piping heeft als doel om de overstromingskans door piping te onderbouwen. Dit betreft in principe de faalkans van het gehele faalpad vanaf het initiele mechanisme tot overstromen zoals beschreven in het . artikel Faalpaden piping. Bij het combineren van faalkansen voor piping op doorsnedeniveau tot een faalkans op vak en trajectniveau moet rekening worden gehouden met lengte-effecten en afhankelijkheid tussen faalmechanismen Lengte-effect en faalmechanismen per traject.

Er zijn verschillende onzekerheden die de overstromingskans door piping beïnvloeden. Dit betreft bijvoorbeeld onzekerheden in parameters, modelonzekerheden en onzekerheden in de schematisering van de ondergrond en waterspanningen. Deze onzekerheden moeten worden meegenomen om tot een voldoende betrouwbare onderbouwing van een overstromingskans te komen.

Onzekerheden kunnen op verschillende manieren worden bepaald:

  • Defaults: betreft afspraken over onzekerheden die niet veranderen, bijvoorbeeld modelonzekerheid
  • Startwaarden: betreft waarden gebaseerd op literatuuronderzoek die voor een eerste analyse kunnen worden gebruikt en wanneer deze bepalend zijn voor de overstromingskans nader kunnen worden bepaald
  • Bepalen door metingen: wanneer voldoende data beschikbaar is kunnen onzekerheden rekenkundig worden bepaald

Er bestaan meerdere methoden om de overstromingskans te onderbouwen, zie het artikel Methoden voor het beoordelen van de betrouwbaarheid. Het betreft probabilistische, semi-probabilistisch berekeningen en deterministische beschouwingen.

  • In probabilistische analyses worden onzekerheden meegenomen via scenario’s of beschreven met een kansverdeling. Het betreft onzekerheden rondom parameters, schematisaties en modelonnauwkeurigheden. Dergelijke analyses worden bijvoorbeeld binnen het softwarepakket Riskeer of met de probabilistic toolkit uitgevoerd.
  • In een semi-probabilistische analyse (Semi-probabilistisch veiligheidsformat voor piping) worden onzekerheden meegenomen met een combinatie van rekenen met karakteristieke waarden (bijvoorbeeld 5% ondergrenswaarden voor de korrelgrootte) en met partiële veiligheidsfactoren. Voor het evenwichtsmodel (opbarsten), gradiëntenmethode (heave) en de rekenregel van Sellmeijer (terugschrijdende erosie) is een veiligheidsformat voor een semi probabilistische analyse afgeleid.
  • In een deterministische analyse wordt de overstromingskans niet uitgerekend maar kwalitatief onderbouwd.

Versies