Inhoudsopgave


Fijne fractie (slibfractie)

Wat is het

Het begrip 'fijne fractie' is een verzamelterm voor alle deeltjes kleiner dan zand. Zanddeeltjes zijn de deeltjes groter dan 63 μm. Daarmee omvat de term fijne fractie alle deeltjes kleiner dan 63 μm. Hierbinnen is onderscheid te maken tussen klei- of lutumdeeltjes (kleiner dan 2 μm). Daarnaast zijn er slibdeeltjes (kleiner dan 16 μm). Tenslotte zijn er silt- of leemdeeltjes (tussen 2 en 63 μm).

Onderzoek [Hijma, 2018] en [Hijma, 2019] heeft aangetoond dat de aanwezigheid van een fijne fractie (<63 µm) leidt tot een grotere weerstand tegen terugschrijdende erosie en daarmee een hoger kritiek verval. De sterktetoename is vooral gecorreleerd aan de aanwezigheid van de slibfractie (<16 µm).

Hoe te bepalen

De slibfractie van het watervoerend pakket kan worden bepaald aan de hand van:

  • Defaultwaarden.
  • Lokaal onderzoek.

In semi-probabilistische analyses wordt gewerkt met een laag-karakteristieke waarde (zie het artikel Parameterbepaling).

Defaultwaarden

De defaultwaarde voor de slibfractie is 0%.

Lokaal onderzoek

Door middel van lokaal onderzoek kan de slibfractie nader bepaald worden. Dit onderzoek bestaat uit het doen van boringen en verzamelen van grondmonsters (steken van bussen). Deze grondmonsters worden in het laboratorium onderzocht. Een onderzoeksmethode is het afleiden van een korrelverdeling met sedigraaf ten behoeve van de bepaling van de fijne fractie.

Aandachtspunten

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor de hogere sterkte van getijdenzand waaronder: (1) de aanwezigheid van dunne kleilaagjes (doolhofstructuur, de pipe zal om blokkades heen moet groeien), (2) cohesie, zowel fysisch als biologisch en/of (3) de aanwezigheid van fijne fractie.

Voor de toepassing van de extra sterkte als gevolg van de aanwezigheid van een fijne fractie zijn handvatten gegeven in de Handleiding Piping (paragraaf 6.3.4).

Gerelateerde artikelen

Literatuur

Hijma, M.P. Waarom zijn er weinig zandmeevoerende wellen in West-Nederland? : Een quickscan naar mogelijke oorzaken. Deltares, rapport 11202560-015-GEO-0006, december 2018.

Hijma, M.P. en A.P. Oost. Getijdenafzettingen en piping: een quickscan : Karakteristatie, inventarisatie en demonstratie. Deltares, rapport 11202560-012-GEO-0001, februari 2019.

Versies