In dit artikel wordt de schematisatie van de gebiedsinformatie ten behoeve van de modellering van hydraulische belastingen op waterkeringen behandeld.
De schematisatie bevat de beschrijving van het door te rekenen gebied, en is geprojecteerd op het rekenrooster. Per rekenroostercel zijn de relevante fysieke kenmerken van het gebied geschematiseerd. Naast het primaire doel van een schematisatie om een gebied zo goed mogelijk in actuele toestand te beschrijven kan een schematisatie ook tot doel hebben een beoogde toestand vast te leggen. In de laatste variant kunnen mogelijke scenario’s worden doorgerekend. Denk hierbij aan beoogde vegetatie, of vergunde maar nog niet gerealiseerde maatregelen.
Rijkswaterstaat zet modelschematisaties in ten behoeve van de eigen primaire processen, zoals vergunningverlening en handhaving, operationeel waterbeheer, planvorming/beleidsvragen en beoordeling, ontwerp en risicoberekeningen.
In de rekenmodellen worden gebiedsschematisaties gebruikt. Algemene uitgangspunten bij deze gebiedsschematisaties zijn:
- De begrenzing van het watersysteem sluit aan op de lijn die de ligging van de primaire waterkeringen aangeeft (de dijkringlijn).
- De schematisatie is zoveel mogelijk representatief voor de verwachte toestand op de peildatum van de betreffende beoordelingsronde (meestal aan het eind van de beoordelingsperiode) of voor het te beschouwen zichtjaar in het geval van ontwerpen.
Bij het opzetten van de schematisatie dient een basisjaar of referentie te worden beschouwd. Nieuwe en aangepaste maatregelen worden aangebracht, gewijzigd, verbeterd of ingemixt; deze worden vervolgens opgenomen in Baseline en daarna geconverteerd naar invoer voor de desbetreffende modellen.
Relevante informatie
De belangrijke fysische processen om te modelleren in het kader van het beoordelen en ontwerpen van waterkeringen zijn: waterstanden, wind en golven. Voor een juiste modellering van deze processen is de volgende relevante gebiedsinformatie benodigd:
- ligging kering (en eventuele hoge gronden)
- open randen
- bodemligging
- obstakels
- bodemruwheid
- waterbeheerinstrumenten, zoals stormvloedkeringen, overlaten, splitsingspunten en lateralen
Beheer gebiedsinformatie: Baseline
Voor het beheer van de voor hydraulische modellen relevante gebiedsinformatie maakt Rijkswaterstaat gebruik van Baseline.
Baseline is een database en applicatie voor de opslag, het raadplegen, bewerken en presenteren van gegevens van watersystemen.
De Baseline database bevat gegevens over bodemhoogte, obstakels zoals dammen en kribben, kades, hoge gronden en vegetatie. De Baseline database wordt regelmatig geactualiseerd, op basis van onder andere lodingen. De gebiedsinformatie binnen Baseline vormt de basis van de gebiedsschematisatie voor hydraulische modellen.
Het beheer van de gebiedsinformatie met Baseline zorgt voor maximale consistentie in de gebiedsschematisaties van eenzelfde gebied (in Nederland) in verschillende toepassingen.