Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Transformatie hydraulische belastingen met de DaF module

Dit artikel beschrijft de kenmerken van de DaF (Dam and Foreshore) -module voor de transformatie van de hydraulische belastingparameters van de uitvoerlocatie naar de teen van de beschouwde waterkering onder invloed van een dam en/of een voorland.

Generiek schema van invulling transformatie

De Figuur toont het stroomschema voor de transformatie van de hydraulische belasting parameters van de uitvoerlocatie naar de dijkteen in de DaF-module.

Stroomschema voor de transformatie van hydraulische belasting parameters naar de dijkteen in de DaF module.
Figuur  Stroomschema voor de transformatie van hydraulische belasting parameters naar de dijkteen in de DaF module.

De DaF-module kan rekening houden met de invloed van maximaal één dam en maximaal één voorland. Als zowel sprake is van een dam als een voorland, dan kan alleen gerekend worden met de volgende volgorde in posities: uitvoerlocatie - dam - voorland - dijkteen.

Aanpassing hydraulische belastingparameters

De DaF-module berekent alleen de transformatie van de golfhoogte en de golfrichting. De DaF-module kan effecten van een dam en voorland op de waterstand en de golfperiode niet berekenen. De DaF-module houdt geen rekening met de invloed van wind op golven.

Modellering effect dam op de golfhoogte

De DaF-module kan het effect van golftransmissie over een dam op de golfhoogte bepalen. Daartoe bevat de DaF-module een analytisch model, gebaseerd op de formules van Goda en Seelig [Rijkswaterstaat, 1990].

Modellering effect voorland op de golfhoogte

De DaF-module kan een aantal effecten van een voorland op de golfhoogte en golfrichting bepalen:

Aanpassing golfhoogte

De DaF-module berekent de effecten van bodemwrijving, shoaling en breking op de golfhoogte, uitgaande van loodrechte golfinval. Daartoe bevat de DaF-module een numeriek eendimensionaal dieptegemiddeld model, dat uitgaat van een stationaire situatie en een geparametriseerd spectrum. Dat betekent dat het spectrum - de verdeling van de golfenergie over de frequenties en richtingen - wordt beschreven met slechts enkele parameters. Het model beschrijft de veranderingen in deze parameters in ruimte en tijd en kijkt niet naar afzonderlijke frequentie- en richtingscomponenten binnen het spectrum.

Opgemerkt wordt dat de DaF-module niet het effect van wind op de golven (golfgroei) berekent.

Aanpassing golfrichting

De DaF-module berekent de verandering van golfrichting door refractie. Daartoe maakt de DaF-module gebruik van een analytisch model, namelijk de wet van Snellius (zie de Wikipediapagina over de Wet van Snellius). Daarbij wordt alleen gebruik gemaakt van de waterdiepte, golfperiode en de golfrichting op de uitvoerlocatie, waterdiepte op de dijkteenlocatie en de oriëntatie van de dijknormaal.

Merk op dat de DaF-module niet het effect van refractie op de golfhoogte bepaalt.

Literatuur

Rijkswaterstaat. Rekenregels voor waterbouwkundig ontwerpen. Rijkswaterstaat Directie Sluizen en Stuwen, rapport, mei 1990.

Versies