Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Transformatie hydraulische belastingen naar de teen

Dit artikel beschrijft de transformatie van de hydraulische belastingparameters van de uitvoerlocatie naar de teen van de beschouwde waterkering onder invloed van een dam en/of een voorland.

Transformatie in geval van dam en/of voorland tussen uitvoerlocatie en dijkteen

Zie Figuur 1. In geval van een dam en/of een voorland tussen de uitvoerlocatie en dijkteen moeten de effecten daarvan op de hydraulische condities verdisconteerd worden. Dit gebeurt in de vorm van een transformatie.

Schematische weergave van een dam en voorland tussen de uitvoerlocatie en de dijkteen.
Figuur 1 Schematische weergave van een dam en voorland tussen de uitvoerlocatie en de dijkteen.

Positionering transformatie

De positionering van de transformatie is schematisch weergegeven in de vorm van het rode blok in Figuur 2. Deze figuur toont de positionering van de transformatie als een kleine uitbreiding op het meer algemene schema dat gegeven is in Modellering fysica hydraulische belastingen en Inbedding hydraulische belastingen in probabilistisch modellering voor overstromingskansbepaling.

Stroomschema met positionering transformatie hydraulische belastingen naar de dijkteen
Figuur 2  Stroomschema met positionering transformatie hydraulische belastingen naar de dijkteen.

Belangrijke kenmerken van de transformatie worden hieronder behandeld.

Onderdeel Riskeer

Zoals het schema laat zien, vormt de transformatie geen onderdeel van de productieberekeningen fysica, maar is deze opgenomen in het probabilistisch model Riskeer met rekenhart Hydra-Ring.

Invloed eindgebruiker op hydraulische belastingen

De hydraulische belastingen data op de uitvoerlocatie zijn in het algemeen door het Rijk beschikbaar gesteld. De informatie over een dam en/of een voorland wordt echter - net als de informatie over de lokale sterkte van de waterkering - ingebracht door de eindgebruiker: de gebruiker van Riskeer. Daarmee heeft de eindgebruiker invloed op (deze bewerking van) de hydraulische belastingen.

De transformatie gaat uit van een stationaire situatie

Omdat de invoerinformatie over de hydraulische belastingparameters op de uitvoerlocatie geen tijdinformatie bevat, gaat de transformatie-modellering uit van een stationaire situatie.

Geen aanpassing modelonzekerheid

In principe heeft het toepassen van de transformatie naar de dijkteen invloed op de modelonzekerheid rond de hydraulische belasting parameters. Deze invloed is echter niet in generieke zin te bepalen, omdat deze afhangt van de schematisatiekeuzes van de gebruiker.

Een alternatief zou zijn om de gebruiker richtlijnen te geven voor het inschatten van de invloed op de modelonzekerheden, zodat deze invloed in de vorm van aanvullende invoerinformatie in de berekening kan worden meegenomen. Er is echter nog onvoldoende kennis en ervaring om dergelijke richtlijnen op te stellen.

Daarom is in de huidige rekenmethode voor de overstromingskansbepaling de pragmatische keuze gemaakt om de invloed van de transformatie op de modelonzekerheid buiten beschouwing te laten.

Huidige invulling: DaF module

Er zijn meerdere mogelijke invullingen voor de transformatie. In de huidige rekenmethode wordt echter gebruik gemaakt van één model: de DaF module, zie Transformatie hydraulische belastingen met de DaF module.

Versies