Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Schadefactor voor afschuiven langs diep glijvlak

De schadefactor is de partiële veiligheidsfactor die het vereiste betrouwbaarheidsniveau van een dijktraject of dijkvak in rekening brengt ten behoeve van een semi-probabilistische analyse. De schadefactor wordt afgeleid op basis van de faalkanseis voor een doorsnede, die gekoppeld is aan de overstromingskans van het dijktraject, rekening houdend met lengte-effect en de faalkansruimte voor het mechanisme.

Met een stabiliteitsanalyse volgens de semi-probabilistische werkwijze wordt een stabiliteitsfactor berekend. Om een berekende stabiliteitsfactor om te rekenen naar een faalkans of een faalkanseis naar een schadefactor worden de volgende relaties toegepast.

De faalkans wordt als volgt berekend op basis van de stabiliteitsfactor:

Formule 1: Betrouwbaarheidsindex als functie van de stabiliteitsfactor en de modelfactor; relatie tussen de faalkans en de betrouwbaarheidsindex.
Formule 1: Betrouwbaarheidsindex als functie van de stabiliteitsfactor en de modelfactor; relatie tussen de faalkans en de betrouwbaarheidsindex.

De schadefactor wordt als volgt berekend uit de faalkanseis:

Formule 2, voor het berekenen van schadefactor uit de faalkanseis.
Formule 2, voor het berekenen van schadefactor uit de faalkanseis.

Waarin:

βsi Betrouwbaarheidsindex voor de doorsnede en scenario i [-].

Fd;si Berekende stabiliteitsfactor voor de doorsnede en scenario i [-].

γd Modelfactor [-].

Pf;si Faalkans voor de doorsnede per scenario [per jaar].

γn Schadefactor voor het mechanisme afschuiven langs een diep glijvlak [-].

βeis;dsn Geëiste betrouwbaarheidsindex voor een doorsnede [-].

Peis;dsn Faalkanseis per doorsnede voor het mechanisme afschuiven langs een diep glijvlak [per jaar].

0,41; 0,15 Resultaten kalibratiestudie het mechanisme afschuiven langs een glijvlak[-].

De berekende faalkans dient kleiner te zijn dan de faalkanseis. De berekende stabiliteitsfactor dient groter te zijn dan of gelijk te zijn aan de vereiste schadefactor.

Wanneer scenario’s worden toegepast om schematiseringsonzekerheid in rekening te brengen en er voor een dijkprofiel meerdere scenario’s aan de orde zijn met bijbehorende kansen van aantreffen, moet de som van de berekende faalkansen gewogen met de scenario-kansen kleiner zijn dan de faalkanseis voor het dijkvak of dwarsprofiel. Het modelleren van onzekerheden met scenario’s wordt behandeld in het artikel Modellering van onzekerheden.

Zie voor constructief versterkte dijken het artikel Schadefactor voor een constructief versterkte dijk.

Literatuur

POVM Eindige-elementenmethode : Een publicatie van de POV Macrostabiliteit. Projectoverstijgende verkenning macrostabiliteit, maart 2020.

Kanning, W., Teixeira, A., Van der Krogt, M., Rippi, K., Derivation of the semi-probabilistic safety assessment rule for inner slope stability. Deltares rapport 1230086-009-GEO-0030, 28 April 2017.

Versies