Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Samendrukbaarheid, het isotachenmodel

De samendrukbaarheid van grond onder invloed van een (veranderende) belasting is afhankelijk van verschillende eigenschappen van de grond. De belastinggeschiedenis en de doorlatendheid spelen bij het proces van samendrukking van een grondmonster een rol. Voor het beschrijven van de samendrukbaarheid zijn verschillende modellen gebruikt. Het zogenaamde a, b, c-isotachenmodel beschrijft de laatste stand der kennis.

Inleiding

In Nederland is decennialang het zettingsmodel van Buisman-Koppejan voor slappe grondsoorten gehanteerd. Met name het langeduur vervormingsgedrag wordt niet correct beschreven. De methode Buisman-Koppejan dient daarom niet meer te worden toegepast.

De daarna via de NEN geïntroduceerde Cc, Cα-methode is een door Den Haan [Den Haan, 2003] ontwikkelde methode, waarin de theorie van Bjerrum is gecombineerd met een uitwerking van samendrukkingsproeven waarbij wordt uitgegaan van de natuurlijke rek in plaats van de tot dan toe gebruikelijke lineaire rek. Dat levert een betere beschrijving van het gedrag van slappe grondsoorten bij stapsgewijze belasting op.

De a, b, c-isotachenmodel

Den Haan [Den Haan, 2003] introduceerde het a, b, c-isotachenmodel, wat een verbetering van het NEN-Bjerrum isotachenmodel inhoudt. De natuurlijke rek vormt het uitgangspunt om de grond te karakteriseren. Een specifieke uitwerking van de resultaten van de gebruikelijke samendrukkingsproef levert de parameters van het a, b, c-isotachenmodel. Welke parameters te hanteren is concreet uitgewerkt in onderstaande tabel die is ontleend aan [Den Haan, 2004], een artikel dat verdere achtergronden geeft.

Tabel met daarin voor het a, b, c-isotachenmodel en het NEN-Bjerrum isotachenmodel de karakteriserende parameters, de omschrijving daarvan en de definities in formule-vorm.
Tabel  Samendrukkingsparameters, symbolen, namen en definities

Literatuur

Haan, E.J. den. Het a, b, c-isotachenmodel: Hoeksteen van een nieuwe aanpak van zettingsberekeningen. Tijdschrift Geotechniek 4-2003 pag 28-35. Uitgeverij Educom, Rotterdam, 2003.

Haan, E.J. den, H.M. van Essen, M.A.T. Visschedijk, en J. Maccabiani. Isotachenmodellen: Help, hoe kom ik aan de parameters?Tijdschrift Geotechniek 1-2004 pag 62-69. Uitgeverij Educom, Rotterdam, 2004.

Construeren met grond. Grondconstructies op en in weinig draagkrachtige en sterk samendrukbare ondergrond. CROW. CUR publicatie no. 162, 1 april 2022.

Versies