Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Rekenblok schematiseringfactor voor afschuiven diep glijvlak

Als hulpmiddel bij het bepalen van de schematiseringfactor is een Excel-rekenblad ontwikkeld dat onder de naam Rekenblokje schematiseringfactoren Macrostab CSSM 2017 ter beschikking wordt gesteld op de website Informatiepunt Leefomgeving, zie de onderstaande afbeelding.

Afbeelding van het rekenblad ten behoeve van het bepalen van de schematiseringfactor voor Macrostabiliteit bij toepassing van het CSSM materiaalmodel.
Figuur 1 Rekenblad ten behoeve van het bepalen van de schematiseringfactor voor het mechanisme afschuiven langs een glijvlak bij toepassing van het CSSM materiaalmodel.

Ter toelichting enkele opmerkingen bij deze figuur.

De in het rekenblad gebruikte symbolen wijken iets af van de symbolen zoals zij in de Technische Leidraden worden gebruikt.

Door de gebruiker dienen alleen de gele cellen te worden ingevuld:

• De vereiste schadefactor: γn Partiële veiligheidsfactor die in rekening brengt in welke mate de vereiste betrouwbaarheid afwijkt van het basisbetrouwbaarheidsniveau (schadefactor) [-].

• Een schatting voor de schematiseringfactor: γb Partiële veiligheidsfactor die verband houdt met het schematiseren van de ondergrond (schematiseringfactor) [-].

• De scenariokansen van de overige scenario’s die ongunstiger zijn dan de basisschematisering (in de figuur is dat alleen scenario 2 met Ps2 Kans dat scenario 2 optreedt [-] = 0,01).

• Het bij de scenario’s behorende verschil tussen de stabiliteitsfactor gegeven dat scenario en de stabiliteitsfactor gegeven de basisschematisering: Fd;s2 Berekende stabiliteitsfactor voor scenario 2, berekend met rekenwaarden voor de schuifsterkte [-]Fd;s1 Berekende stabiliteitsfactor voor scenario 1, berekend met rekenwaarden voor de schuifsterkte [-].

Aan de hand van de formules, die in de artikelen Voorbeeld schematiseringfactor voor afschuiven en Schadefactor voor afschuiven langs diep glijvlak zijn gegeven, wordt de totale faalkans berekend. Deze wordt vergeleken met de toelaatbare faalkans. Als de totale berekende faalkans kleiner is dan de toelaatbare faalkans (in de figuur is dat het geval, zie groene cel met 97%) is de gekozen waarde van de schematiseringfactor aan de veilige kant.

Versies