Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Gebruik van registratie-objecten uit de BRO en NHI voor grondwaterdata

BRO

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) vormt het fundament voor beheer en beleid van de ondergrond in Nederland. De BRO bestaat uit meerdere registratieobjecten waar eenduidige, betrouwbare data en informatie over de ondergrond van Nederland gevonden en aangeleverd kan worden.

De Wet basisregistratie ondergrond (Wet Bro) is op 1 januari 2018 in werking getreden. Er is gekozen voor een gefaseerde invoering, waarbij in vier verschillende tranches in totaal 25 registratieobjecten moeten worden opgenomen in de BRO. Voor de registratieobjecten uit tranche 1 (geotechnisch sondeeronderzoeken, bodemkundige boormonsterbeschrijvingen en de grondwatermonitoringputten) geldt sinds 1 januari 2018 een wettelijke verplichting.

Een aanzienlijk deel van grondwaterdata en grondgegevens is nu nog opgenomen in de DINO-database van TNO (Data en Informatie van de Nederlandse ondergrond): het DINOloket. Op termijn worden deze gegevens toegevoegd aan de BRO. Dit betreft hoofdzakelijk:

1. Ondergrondgegevens: Bodem- en grondonderzoek, Grondwatermonitoring en Overige.

2. Ondergrondmodellen: BRO DGM v2.2, BRO REGIS II v2.2, BRO GeoTOP v1.4.1, BRO Geomorfologie 2019, BRO Bodemkaart 2021, BRO Grondwaterspiegeldiepte 2021, Geologische kaart 2021 en DGMdiep v5.0.

Informatie over grondwaterspanningen valt binnen de BRO onder het domein ‘Grondwatermonitoring’, waaronder vijf registratieobjecten vallen (zie onderstaande figuur):

  • Grondwatermonitoringnet
  • Grondwatermonitoringput
  • Grondwaterstandonderzoeken
  • Grondwatersamenstellingsonderzoek
  • Formatieweerstandonderzoek

Het gaat in het algemeen om grondwaterputten (peilbuizen) die zijn ingericht om de kwaliteit en de kwantiteit van het grondwater over langere tijd te kunnen monitoren. Tijdelijke bewakingsmeetnetten rond bijvoorbeeld saneringslocaties of stortplaatsen vallen buiten het domein.

Weergave van het domein van grondwatermonitoring volgens de BRO.
Figuur 1 Domein van grondwatermonitoring [website BRO].

Gegevens die gebruikt worden uit de BRO dienen in principe altijd getoetst te worden aan lokaal beschikbare gegevens en/of metingen.

NHI

Naast de BRO is er ook het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI). Dit is een data-portaal, waar een verzameling software en data voor het ontwikkelen van grondwater- en oppervlaktewatermodellen wordt verzameld en vastgelegd. Dit gebeurt voor Nederland op landelijke en regionale schaal en is bedoeld om de kennis van specialisten, instituten en adviesbureaus te bundelen. Binnen het NHI wordt toegewerkt naar open data en software en is een begin gemaakt met de ontsluiting van data, welke kan worden bekeken en gedownload. Kijk voor meer informatie op NHI.nu.

Versies