Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Definitie elementen van de ondergrond

Elementen

Maaiveld/hoogtegeometrie

De hoogte van het grondoppervlak in Nederland gemeten ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP-hoogte van 0 m is ligt ongeveer 0,1 m onder gemiddeld zeeniveau langs de Nederlandse kust.

Grondlaag

Een laag in de ondergrond met min of meer dezelfde eigenschappen, veroorzaakt door vergelijkbare omstandigheden tijdens het afzetten van het sediment of de vorming van het veen. De dikte van de laag kan variëren van minder dan één decimeter (bijvoorbeeld de Basisveenlaag) tot meerdere meters. Voor faalmechanismen is een relevante lengte en breedte van een grondlaag minimaal 10-20 m.

Laagscheidingen

Overgang tussen verschillende lagen, dit kan zowel in verticale als horizontale richting zijn.

Laageigenschappen

Eigenschappen zoals sterkteparameters of volumiek gewicht, die representatief zijn voor een grondlaag. Afhankelijk van de doelstelling kan soms de gemiddelde waarde, maar soms ook de karakteristieke waarde van belang zijn. De waarde wordt meestal bepaald aan de hand van veldwerk en het uitvoeren van proeven.

Grondeigenschappen

Dit zijn eigenschappen die op basis van ervaring en eerder onderzoek aan een bepaald type grond toegekend worden, bijvoorbeeld het toekennen van eigenschappen aan klei op basis van de NEN.

Ondergrondsegment

Bij lijnelementen zoals een dijk of een spoorlijn wordt de ondergrond soms opgedeeld in ondergrondsegmenten. Binnen een dergelijk segment wordt de variatie in geologische opbouw constant gesteld. Deze variatie wordt vaak beschreven met behulp van één of meer 1D-scenario’s met een kans van aantreffen.

Literatuur

Versies