Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Gebruik van gegevensbronnen (BRO en kaarten) voor grondlaageigenschappen

Gebruik van registratie-objecten uit de Basisregistratie Ondergrond (BRO) voor laageigenschappen

In het artikel Gebruik van registratie-objecten uit de BRO voor de grondopbouw staat algemene informatie over de beschikbare data uit de Basisregistratie Ondergrond.

In de BRO zijn peilbuismetingen beschikbaar. Deze metingen kunnen informatie geven over de te hanteren stijghoogten en grondwaterstanden, maar kunnen ook gebruikt worden voor validatie van project specifiek ingewonnen gegevens. Een relatief korte meetreeks kan door een vergelijking met een langdurige meetreeks uit de BRO beter op waarde worden geschat. Voor meer informatie over de interpretatie van peilbuismetingen wordt verwezen naar de artikelen Analytische modellen voor de interpretatie van peilbuiswaarnemingen en Valkuilen bij interpreteren van waterspanningsmetingen.

Naast peilbuismetingen is er in de BRO ook een geohydrologisch model (REGIS II) beschikbaar dat geraadpleegd kan worden voor informatie over de laageigenschappen.

REGIS II is een 3D-lagenmodel dat de ondergrond van Nederland tot ongeveer 500 meter onder NAP in blokken van 100 bij 100 meter weergeeft. Er zijn ook uitschieters in REGIS II tot circa 1.200 meter onder NAP. Het model geeft goed en slecht doorlatende lagen in de ondergrond weer. Deze lagen worden hydrogeologische eenheden genoemd en hebben min of meer uniforme hydraulische eigenschappen. Online is meer informatie te vinden en zijn de indicatieve waarden van de geohydrologische laageigenschappen (zoals doorlatendheid) te raadplegen. Zie REGIS II, hydrogeologisch model (HGM) - Basisregistratieondergrond.

Naast het REGIS II model is ook het BRO GeoTOP model beschikbaar. Dit model is gebaseerd op sondeer- en boordata en geeft een driedimensionaal beeld van de (ondiepere) ondergrond van Nederland tot een diepte van maximaal 50 meter onder NAP. In BRO GeoTOP wordt de ondergrond onderverdeeld in miljoenen cellen van 100 bij 100 meter in het horizontale vlak en 50 centimeter verticaal. In dit model zijn eigenschappen gekoppeld aan de lagen. Zie BRO GeoTOP: detaillering van de bovenste lagen | BROloket.

Gebruik van geohydrologische informatie, zoals kaarten

Er zijn tools beschikbaar die de grondwaterstanden in beeld brengen op basis van openbare data zoals BRP peilbuismetingen en het Landelijk Hydrologisch Model (LHM) en de zandbanenkaart. Op de pagina Grondwaterstanden in beeld van de website grondwatertools.nl kunnen kaarten worden samengesteld, zoals isohypsen kaarten. Daarnaast biedt het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium op zijn website nhi.nu data aan met betrekking tot grond- en oppervlaktewater(modellen) .

Versies