Inhoudsopgave


Schematiseren hoogtegeometrie

Inleiding

De schematisatie van de hoogtegeometrie is relevant voor de mechanismen dijkerosie (hoogte, overslag), geotechnische stabiliteit, voorland en piping. De relevante aspecten voor het schematiseren van de hoogtegeometrie zijn sterk mechanisme-afhankelijk. De manier waarop geschematiseerd wordt, hangt immers af van het model dat wordt toegepast en de invloed die de geometrie heeft op de uitkomst van de som. Zo is de aanwezigheid van een teensloot bijvoorbeeld van belang voor de mechanismen piping en macrostabiliteit binnenwaarts en niet zo zeer voor het afschuiven van bekleding.

Bij de schematisering van de hoogtegeometrie zijn de onderstaande stappen van belang:

  1. Bepalen van de vakindeling voor hoogtegeometrie (omgaan met variaties).
  2. Schematiseren van de hoogtegeometrie (maaiveld-, dijk, voorland, sloot, enzovoorts).
  3. Schematiseren van de karakteristieke punten.

Deze aandachtspunten voor de hoogte schematisering zijn per initieel mechanisme uitgewerkt. Hierin is de afleiding van de hoogtegeometrie voor het betreffende mechanisme vastgelegd.

Dijkerosie (hoogte, overslag)

De afwegingen voor de keuze van het representatieve dwarsprofiel zijn weergegeven in [Handleiding overstromingskansanalyse dijken/dammen : Deel 3 Dijkerosie - buitentalud, 2023] . Hiervoor zijn per mechanisme (asfalt, steenzetting en erosie buitentalud) specifieke uitgangspunten opgenomen. De keuze voor het representatieve dwarsprofiel is weergegeven in [Handleiding overstromingskansanalyse dijken/dammen : Deel 4 Dijkerosie - kruin en binnentalud, 2023]. Daarnaast is de definitie van het dijkprofiel en het voorland toegelicht in het artikel Geometrie dijken, voorland en dammen. Daarnaast zijn er per mechanisme specifieke aandachtspunten gedefinieerd in de artikelen: Schematisatie dijkprofiel steenzetting, Schematisatie dijkprofiel asfaltbekleding, Schematisatie dijkprofiel grasbekleding en Controle van erosie kruin en binnentalud na een binnenwaartse afschuiving.

Geotechnische stabiliteit

De keuze voor het representatieve dwarsprofiel is weergegeven in [Handleiding overstromingskansanalyse dijken/dammen : Deel 1 Geotechnische instabiliteit, 2023]. De definitie van het profiel, de karakteristieke punten en de keuze voor de representatieve profielen zijn toegelicht in het artikel Externe geometrie. De geometrie voor het mechanisme afschuiven voorland is toegelicht in Externe geometrie voor afschuiving voorland en de bijbehorende geometrie parameters zijn toegelicht in Geometrie-parameters voor de afschuiving van het voorland.

Piping

De keuze voor het representatieve dwarsprofiel en het in- en uittredepunt zijn toegelicht in [Handleiding overstromingskansanalyse dijken/dammen : Deel 2 Piping, 2023]. Relevante aandachtspunten voor het schematiseren van de piping som zijn afhankelijk van het model en het deelmechanisme.

Versies