Inhoudsopgave


Definitie hoogtegeometrie

Hoogtegeometrie dijkprofiel

De hoogtegeometrie is een belangrijk aspect van de kering voor verschillende mechanismen. Deze mechanismen worden nader toegelicht in het artikel Schematiseren hoogtegeometrie. De hoogtegeometrie kan geschematiseerd worden met verschillende karakteristieke punten. Deze punten en hun locaties in het dwarsprofiel zijn weergegeven in Figuur 1. De punten zijn onderdeel van de definitie van de hoogtegeometrie van de dijk.

Afbeelding met grafiek Automatisch gegenereerde beschrijving
Figuur 1 Karakteristieke punten en hun locatie in een dwarsprofiel [Deltares, 2012].

In Figuur 1 is de buitenwaterzijde gelegen aan de linkerkant en de binnenwaartse zijde (polder, achterland) aan de rechterkant.

Afwegingen in keuze van (minder duidelijke) karakteristieke punten

In sommige gevallen komt een gekromde taludovergang voor (teen, berm, kruin, insteek sloot en dergelijke). Dit leidt tot een minder duidelijke keuze voor het karakteristieke punt. Het gekromde talud kan grof geschematiseerd worden met twee rechte lijnen, zoals de rode lijn in Figuur 2, of gedetailleerder met meerdere lijnen, zoals de blauwe lijn. De keuze voor het karakteristieke punt ‘Kruin buitenberm’ is in het figuur aangemerkt met een cirkel. Meer informatie over de schematisering van steenzettingen is te vinden in het artikel Schematisatie dijkprofiel steenzetting.

Figuur 2 Schematisering van een talud met tonrondte en afgeronde voorrand van de berm.

Literatuur

Handleiding DAM Edit Design. Deltares, 2012.

Versies