Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Schade door stromingingsconcentraties langs objecten

Een effect dat kan optreden is te zien bij verticale obstakels, zoals bomen en brede palen, in de baan van het overslaande water. De waterstroom wordt geblokkeerd en moet zich splitsen. Dit splitsen veroorzaakt hevige turbulentie net achter het object, hetgeen een extra eroderende werking met zich mee brengt. Daarnaast concentreert zich aan beide zijden van het object de stroming waardoor ook naast het object een hogere belasting optreedt. De mate van turbulentie en stroomconcentratie is afhankelijk van de breedte en vorm van het opstaande object. Uit proeven is gebleken dat kleinere opstaande objecten, tot een breedte van circa 0,15 m, minder tot geen effect hebben op de belasting door het overslaande water. Figuur 1 geeft een beeld van schade veroorzaakt door een boom op de binnenteen.

Foto van schade rond de voet van een boom.
Figuur 1 Schade als gevolg van stroomconcentratie en turbulentie na grote overslagdebieten. Golfoverslagproeven Vechtdijk, 51/2 uur 50 l/s per m.

Een ander voorbeeld is de stromingsconcentratie langs een taludtrap. De trap is een opstaand element waarbij het overslaande water zich concentreert langs de zijkanten van de opgang en vervolgens zorgt voor een waterjet onderaan de opgang bij de overgang van talud naar horizontaal. De geconcentreerde stroom geeft een extra erosieve werking. Een overgang die niet gedimensioneerd is op een dergelijke waterstroom (bescherming tegen waterjet of geleiding van waterjet) is kwetsbaar. Figuur 2 en Figuur 3 geven een impressie van het resultaat van een praktijktest.

Foto van schade langs een trap op een talud.
Figuur 2 Schade als gevolg van stroomconcentratie na zeer grote overslagdebieten. Golfoverslagproeven Afsluitdijk, 6 uur 50 l/s per m.
Foto van weggeslagen gras naast een trap.
Figuur 3 Schade als gevolg van stroomconcentratie in combinatie met verminderde sterkte door onder andere het gebruik van onkruidwerend middel langs de trap. Golfoverslagproef op dijk bij Poortvliet, Tholen, na 2 uur 5 l/s per m.

Literatuur

Van der Meer, J.W., A. van Hoven, M. Paulissen, G.J. Steendam, H. Verheij, et al. Handreiking dijkbekledingen : Deel 5 Grasbekledingen (HDD5). Rijkswaterstaat (RWS WVL) en Projectbureau Zeeweringen, januari 2015.

Over versie 1.0: 22 januari 2025

Versie 1.0