Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Model beoordeling stabiliteit toplaag steenzettingen (ZST)

Voor de generieke analyse van de initiële mechanismen voor de stabiliteit van een steenzetting op het buitentalud wordt gebruik gemaakt van de software STEENTOETS. De tekst hieronder gaat in op de software en de voor deze software benodigde parameters.

Software generieke analyse

De software STEENTOETS kan gebruikt worden voor een generieke analyse van de volgende vijf mechanismen:

Ook voor het vervolgproces Erosie van de onderlagen (ZEO) kan STEENTOETS gebruikt worden.

De manier waarop STEENTOETS voor de verschillende mechanismen een analyse uitvoert is onder andere afhankelijk van de toplagen en onderlagen. Voor meer informatie zie de betreffende pagina op iplo.nl.

Parameters software

Voor de generieke analyse met STEENTOETS moeten verschillende parameters ingevoerd worden.

Geometrie

De software vereist een schematisatie van het dijkprofiel, zie het artikel Schematisatie dijkprofiel asfaltbekleding. Per segment moet worden aangegeven welk toplaagtype (zoals basalt en Noordse steen) en onderlagen (zoals steenslag en klei) aanwezig zijn. Ook dient, voor het bepalen van de hoek van golfinval, de dijknormaal gespecificeerd te worden.

Eigenschappen top-, filter- en onderlaag

In de Tabel zijn de belangrijkste voor de top-, filter- en onderlaag in te voeren eigenschappen weergegeven. Merk op dat voor een groot aantal eigenschappen ook standaard waarden beschikbaar zijn.

Groep

Eigenschap

Tabel 1 Belangrijkste eigenschappen top-, filter- en onderlagen.

Toplaag

Afmetingen (dikte, breedte en lengte)

Spleetbreedte (stoot- en langsvoeg)

Open oppervlak

Karakteristieke opening

Soortelijke massa

Korrelgrootte inwasmateriaal (indien ingewassen)

Filter, granulair

Dikte

Korrelgrootte filter

Porositeit

Filter, geotextiel

Maaswijdte

Dikte

Doorlatendheid (filtersnelheid, verval)

Onderlaag, klei

Dikte

Kwaliteit

Korrelgroottes

Onderlaag, zand

Korrelgroottes

Volumieke massa water

De volumieke massa water (ρw Soortelijke massa van water [kg/m3], [kg/m3]) is van belang voor de beoordeling van de stabiliteit van een steenzetting. Er zijn twee defaultwaarden: 1.025 kg/m3 voor zeewater en 1.000 kg/m3 voor zoetwater. Welke van de twee defaultwaarden er moet worden gekozen is afhankelijk van het type watersysteem.

Hydraulische belasting

Bij de generieke analyse van het initiële mechanisme ZST wordt voor de steenzetting een schatting van de doorsnedefaalkans gemaakt. Voor het bepalen van de belastingduur per tijdstap zijn de opzet van de waterstand tijdens de storm (artikel Waterstandsverloop ZST) en de golfcondities per waterstandsniveau (artikel Golfcondities per waterstandsniveau) benodigd. Merk op dat de maximale buitenwaterstand en golfcondities per waterstandsniveau afhankelijk zijn van de voor de generieke analyse gebruikte herhalingstijd.

Buitenwaterstand

Voor locaties met zoutwater en rivieren wordt in Steentoets de buitenwaterstand onder dagelijkse omstandigheden beschreven door twee parameters: gemiddeld laagwater (GLW, [m+NAP]) en gemiddeld hoogwater (GHW, [m+NAP]). Voor meren wordt in Steentoets het meerpeil [m+NAP] gebruikt.

Bij de keuze van de waarde voor deze parameters is het goed om te weten wat de consequenties zijn van deze keuze. De buitenwaterstand onder dagelijkse omstandigheden speelt de volgende rollen in de beoordeling:

  • Enerzijds bepaalt het GLW/meerpeil de laagste waterstand waarvoor de bekleding nog wordt beoordeeld. Die laagste waterstand kan eigenlijk nooit een veiligheidsrisico opleveren, omdat rond dat niveau dusdanig vaak belastingen optreden dat er al eerder schade had moeten optreden, hetgeen dus tot maatregelen had moeten leiden.
  • Anderzijds bepaalt het niveauverschil tussen de waterstand bij de norm en het GLW/ meerpeil hoe lang de stormbelasting op een bepaald niveau van het talud inwerkt. Bij een groot niveauverschil, wordt de totale belasting gedurende de storm over een langer deel van het dijktalud gespreid. Een relatief hoog gekozen waarde voor het GLW/ meerpeil leidt daarom op elk niveau op het talud tot een iets langere belastingduur.

De waarde van de waterstanden onder dagelijkse omstandigheden zijn minder belangrijk voor het berekeningsresultaat, maar het verschil tussen LW en HW zijn wel belangrijk.

Golfcondities

De golfbelastingen die van belang zijn worden voor steenzettingen gekarakteriseerd door de golfhoogte (Hm0 Significante golfhoogte [m] [m]), de golfperiode (Tp  Piekgolfperiode    [s] of Tm-1,0 Spectrale golfperiode [s] [s]) en de golfrichting (β [o]).

Stroomsnelheid

Vooral voor rivieren kan een beoordeling van een zetting op stroming langs de dijk relevant zijn. In Voor die gevallen kan de stroomsnelheid [m/s] worden opgegeven en wordt dit mede beoordeeld in Steentoets.

Literatuur

Programma voor de veiligheidsbeoordeling van dijkbekledingen met gezette steen Steentoets.

Versies