Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Eigenschappen geotextiel

De eigenschappen van de onder een toplaag en/of granulaire laag aanwezige geotextiel zijn relevant bij de generieke analyse van de stabiliteit van de steenzetting.

Hieronder wordt ingegaan op de dikte, de maaswijdte en waterdoorlatendheid van het geotextiel.

Merk op dat een geotextiel als filter dient.

Dikte

Definitie

De dikte van het geotextiel wordt aangeduid met Tg en uitgedrukt in meters [m].

Merk op dat de dikte van het geotextiel geen relevante parameter is als er geen granulaire laag tussen de toplaag en onderlaag is toegepast.

Rol

De dikte van het geotextiel levert in combinatie met de doorlatendheid van het geotextiel een maat voor de weerstand van het geotextiel tegen uitspoeling. Als het geotextiel tussen de zetstenen de granulaire laag is aangebracht, ter voorkoming van materiaaltransport door de toplaag, dan verlaagt dit de doorlatendheid van de zetsteen de en dat is ongunstig voor de stabiliteit.

Wijze van bepaling

De dikte van het geotextiel kan, als het type bekend is, worden opgevraagd bij de leverancier. Wanneer dit niet mogelijk is kan de dikte in een laboratorium bepaald worden aan de hand van enkele monsters. Het is hiervoor noodzakelijk om de bekleding open te breken. Bij een beoordeling volstaat doorgaans een (conservatieve) schatting van de dikte.

Representatieve waarden

Bij de generieke analyse kan de door de leverancier aangeleverde dikte gebruikt worden.

Maaswijdte

Definitie

De maaswijdte (of openingsgrootte) van een geotextiel wordt gekarakteriseerd door de grootte van de openingen in het geotextiel waarbij tijdens een zeeftest 90 gewichtsprocenten van het aangebrachte materiaal niet het geotextiel passeert, wordt aangeduid met O90 en uitgedrukt in meters [m].

Merk op dat voor een geotextiel tussen de toplaag en de granulaire laag de maaswijdte van het geotextiel geen relevante parameter is.

Rol

De maaswijdte heeft, afhankelijk van waar het geotextiel is toegepast, invloed op het materiaaltransport vanuit de granulaire laag en/of ondergrond. Hoe groter de maaswijdte hoe groter de kans op transport van gronddeeltjes.

Als het geotextiel is toegepast tussen de granulaire laag en het eronder gelegen zand, dan voorkomt het materiaaltransport vanuit de granulaire laag en moet bij voorkeur de maaswijdte O90 zo klein zijn dat de korrels er niet doorheen kunnen. In het geval dat de maaswijdte groter is, kan het geotextiel nog steeds voldoen, namelijk als hydraulisch dicht geotextiel. In dat geval is de hydraulische belasting te klein om de korrels door het geotextiel te transporteren. Bij een geotextiel tussen een granulaire laag en klei mag de maaswijdte groter zijn dan de deeltjes in de klei. Klei erodeert namelijk als klontjes. Het is voldoende als deze klontjes worden tegengehouden. De rekenmethode in STEENTOETS houdt hier rekening mee.

Wijze van bepaling

De maaswijdte van het geotextiel kan, als het type bekend is, worden opgevraagd bij de leverancier. Wanneer dit niet mogelijk is kan de maaswijdte in een laboratorium bepaald worden aan de hand van enkele monsters. Het is hiervoor noodzakelijk om de bekleding open te breken. Bij een beoordeling volstaat doorgaans een (conservatieve) schatting van de maaswijdte.

Representatieve waarden

Bij de generieke analyse kan de door de leverancier aangeleverde O90 De maaswijdte van een geotextiel waarbij tijdens een zeeftest 90 gewichtsprocent van het aangebrachte materiaal niet het geotextiel passeert [m] gebruikt worden.

Waterdoorlatendheid

Definitie

De waterdoorlatendheid van een geotextiel wordt gekarakteriseerd door de permittiviteit. De permittiviteit is het quotiënt van het gemeten verval en het debiet, wordt aangeduid met Ψ en uitgedrukt in [s-1]

Merk op dat de waterdoorlatend van het geotextiel geen relevante parameter is als geen granulaire laag tussen toplaag en onderlaag is toegepast.

Rol

Een grote waarde voor de permittiviteit betekent een grote waterdoorlatendheid van het geotextiel.

Wijze van bepaling

De waterdoorlatendheid van het geotextiel kan, als het type bekend is, worden opgevraagd bij de leverancier. Wanneer dit niet mogelijk is kan de waterdoorlatendheid van het geotextiel in een laboratorium bepaald worden aan de hand van enkele monsters waarbij het debiet en verval wordt gemeten. Het is hiervoor noodzakelijk om de bekleding open te breken. Bij een beoordeling volstaat doorgaans een schatting van de doorlatendheid.

Representatieve waarden

Bij de generieke analyse kan de door de leverancier aangeleverde waterdoorlatendheid gebruikt worden.

Versies