Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Dichtheid toplaagelement steenzetting

De dichtheid van een toplaagelement is relevant bij de generieke analyse van de toplaaginstabiliteit en afschuiving. Het gewicht van een toplaagelement is afhankelijk van de dikte en de dichtheid van het betreffende element. Hieronder wordt ingegaan op de dichtheid van een toplaagelement.

Dichtheid toplaag

Definitie

De dichtheid of soortelijke massa van een materiaal is de grootheid die uitdrukt hoeveel massa van het materiaal aanwezig is in een bepaald volume. De dichtheid van een toplaagelement wordt aangeduid met ρs en uitgedrukt in kilogram per kubieke meter [kg/m3].

Rol

De dichtheid van een toplaagelement is van invloed op toplaaginstabiliteit en afschuiving: hoe hoger de dichtheid, des te kleiner de kans is op zowel toplaagstabiliteit of afschuiving.

Wijze van bepaling

De dichtheid van de toplaag kan op diverse manieren bepaald worden.

Gegevens archief

Meetgegevens uit het archief (maar ook bestekken en ontwerprapporten) kunnen gebruikt worden, ook als ze enkele jaren oud zijn omdat de dichtheid niet of nauwelijks verandert.

Nieuwe toplaagelementen

Van relatief nieuwe toplaagelementen kan de dichtheid worden bepaald aan de hand van producteigenschappen van de leverancier.

Openbreken bekleding

De bekleding kan ook worden opengebroken om de dichtheid van de toplaagelementen te bepalen (met een nauwkeurigheid van 50 kg/m3). Voor het bepalen van de dichtheid worden het gewicht van de elementen zowel boven- als onderwater gemeten, zie NEN7024. Hiervoor dient het te meten element volledig verzadigd te zijn.

Vervolgens wordt de dichtheid berekend met de volgende formule:

Hierin is:

ρs natte dichtheid toplaagelement [kg/m3]

ρw dichtheid water [kg/m3]

GBWG bovenwatergewicht verzadigde steen [kg]

GOWG onderwatergewicht verzadigde steen [kg]

Representatieve waarden

Bij fabrieksmatig geproduceerde elementen is de spreiding van de dichtheid zo klein, dat in de praktijk kan worden uitgegaan van het gemiddelde van alle elementen: die waarde is praktisch gelijk aan de ondergrens.

Wanneer de bekleding is opengebroken om de dichtheid te bepalen dan is de rekenwaarde voor de dichtheid gelijk aan de 5%-onderschrijdingswaarde van de metingen binnen een dijkvak. Deze 5%-waarde kan worden berekend met een verdelingsfunctie.

Versies