Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Schematisatie van het dijkprofiel voor de analyse van een steenzetting

HIeronder wordt ingegaan op de schematisatie van het dijkprofiel voor de analyse van een steenzetting. Het profiel bevat de geometrie van de dijk vanaf de dijkteen tot en met de binnenteen.

Regels voor schematisatie

Het gemeten dijkprofiel wordt geschematiseerd in de vorm van een reeks van profielpunten {x,z} die onderling zijn verbonden met rechte lijnen. De rechte lijnen tussen de profielpunten worden segmenten genoemd. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen:

  • Onderbeloop (een segment met helling steiler dan 1:9 onder een berm).
  • Berm (een horizontaal segment of segment met een helling flauwer dan 1:9).
  • Bovenbeloop (een segment met een helling steiler dan 1:9 boven een berm).
  • Kruin.
  • Binnentalud.

Voor de schematisatie geldt dat veranderingen in taludhelling binnen het dijkprofiel, maar ook overgangen tussen dijkbekledingen als profielpunt kunnen worden beschouwd.

Een gemeten dijkprofiel kan volgen uit een waterpassing en/of laseraltimetrie (zoals het Actueel Hoogtebestand Nederland, AHN).

Taludhelling

Het geschematiseerde profiel mag geen segmenten bevatten die steiler zijn dan 1:1. Daarnaast mag het eerste segment, tenzij hier een teenbestorting aanwezig is, geen berm zijn.

Overgangen

Overgangen tussen verschillende (typen) dijkbekledingen (bijvoorbeeld een overgang tussen twee verschillende typen steenzettingen of een overgang tussen een steenzetting en een asfalt- of grasbekleding) moeten als profielpunt worden beschouwd. De verschillende (type) dijkbekledingen worden daarmee als aparte segmenten beschouwd.

Richtlijnen voor schematisatie

Hieronder is een richtlijn gegeven voor het schematiseren van een specifieke aandachtspunt. Vanzelfsprekend kunnen deze richtlijnen niet alle gevallen ondervangen. Veelal wordt hiermee echter wel duidelijk in welke richting men het beste een schematisering kan zoeken.

Schematisatie tonrondte

Als er sprake is van een tonrondte in het talud of een afronding van de voorrand van een berm, dan zijn er meerdere mogelijkheden om het talud te schematiseren. Het gekromde talud kan grof geschematiseerd worden met twee rechte lijnen, zoals de rode lijn in Figuur 1, of gedetailleerder met meerdere lijnen, zoals de blauwe lijn. Men is vrij om hiervoor een verstandige keuze te maken. De breedte van de segmenten in het dwarsprofiel moeten niet te klein gekozen worden: niet kleiner dan circa 0,5 à 1 m, gemeten langs het talud. Het komt ook voor dat het talud aan de onderzijde hol is (steeds flauwer talud richting teen). Ook in dat geval kan op vergelijkbare wijze met een paar rechte lijnen het talud geschematiseerd worden.

Shape Description automatically generated
Figuur 1 Schematisering van een talud met tonrondte en afgeronde voorrand van de berm.

Gerelateerde artikelen

Versies