Zoeken in deze site

Inhoudsopgave


Belastingverloop bekledingen

Bij de generieke analyse van de initiële mechanismen waarbij sprake is van schade of bezwijken van een steenzetting, asfaltbekleding en/of grasbekleding wordt gebruik gemaakt van een tijdsafhankelijk verloop van de waterstand en golven: het belastingverloop. Dit belastingverloop is niet voor alle watersystemen en type bekleding hetzelfde. In dit artikel wordt ingegaan op het belastingverloop voor het mechanisme Dijkerosie.

Dijkerosie kruin en binnentalud

Voor het initiële mechanisme erosie van de grasbekleding op de kruin en het binnentalud (GEKB) is gekozen voor een vereenvoudiging van het belastingverloop. Er wordt voor de belasting gedurende extreme condities uitgegaan van een kortdurende piek in de belasting die verondersteld wordt dezelfde belasting van het gras te geven als het werkelijke verloop van de waterstand en golven tijdens een storm. Tijdens de periode waarin deze piekbelasting optreedt, de piekduur, worden de waterstand en golven stationair beschouwd. De piekduur verschilt per watersysteem.

Dijkerosie buitentalud

Om te bepalen wanneer tijdens een storm secties van de op het buitentalud aanwezige dijkbekleding belast worden wordt, kan bij de generieke analyse van het initiële mechanisme een benadering van het werkelijke verloop van de belasting worden gebruikt. Daarbij wordt het verloop van de waterstand beschouwd en worden de afgeleide golfcondities behorende bij de piekwaterstand van het verloop gekoppeld aan dit verloop (zie het artikel Waterstandsverloop voor het mechanisme GEBU). In werkelijkheid is het onwaarschijnlijk dat de golfcondities bij de piekwaterstand voor alle waterstanden in het waterstandsverloop geldig zijn. wordt gesproken over een synthetische, niet natuurlijke, storm. Voor de generieke analyse zijn standaard waterstandsverlopen beschikbaar. Deze verlopen zijn niet voor alle watersystemen en type bekleding hetzelfde.

Versies