Zoeken in deze site

Dimensionering damwanden en ankers uit EEM berekeningen - Nadere detaillering van het ontwerp

Dimensionering damwanden en ankers uit EEM berekeningen

Onderdeel van de deterministische berekening van een kistdam in een waterkering is de dimensionering van de damwanden en ankers uit de resultaten van eindige-elementen berekeningen. Uit een voor damwanden in de Krimpenerwaard uitgevoerde studie [62] volgde dat voor een dimensionering die in overeenstemming is met de TAW regels, een andere aanpak nodig is dan voor gewone damwanden.

Gebleken is dat de krachtsverdeling die in de damwanden en ankers aanwezig is na een Phi/C reductie tot de veiligheidsfactor MSF die in overeenstemming is met de toetsnorm voor macro-stabiliteit volgens de TAW regels, een goed uitgangspunt is voor de dimensionering. Voor de nadere bepaling van de deze MSF, zie paragraaf 4.4.2.

Uitgaande van deze krachtsverdeling volgde uit voornoemde studie voor het maatgevend veldmoment een veiligheidsfactor van 1,15 voor de toetsing van het maximaal buigend moment aan de rekenwaarde van de sterkte volgens NEN 6700. Voor het (grout)ankerlichaam, de ankerstaaf en de verbindingsconstructie van anker- staaf en damwand werd een veiligheidsfactor van 1,25 gevonden.

Bij een kistdam moet de toelaatbare faalkans over twee damwanden en een anker worden verdeeld. Hierdoor is de toelaatbare faalkans per damwand kleiner dan bij een enkele damwand, waardoor een grotere veiligheidsfactor nodig is om aan de vereiste betrouwbaarheid te voldoen. Op grond van het bovenstaande wordt voorgesteld:

  • Uitgangspunt voor de sterkte dimensionering van damwanden en anker zijn de berekende veldmomenten en de ankerkracht uit de PLAXIS-analyse, bij de MSF die in overeenstemming is met de toetsnorm voor macro-stabiliteit van het binnentalud conform de Leidraad Rivierdijken (deel 2).
  • Voor de dimensionering van de sterkte van de damwand wordt het maatgevend veldmoment vermenigvuldigd met een (additionele) veiligheidsfactor van 1,25 en getoetst aan de rekenwaarde van het (vol)plastische moment, berekend volgens NEN 6700.
  • Voor de dimensionering van het anker en de verbindingsconstructies tussen anker en damwanden wordt de berekende ankerkracht vermenigvuldigd met een (additi- onele) veiligheidsfactor van 1,35 en getoetst aan de rekenwaarden voor de sterkte, berekend volgens NEN 6700.

Bron

Technisch Rapport Kistdammen en Diepwanden in Waterkeringen (TR22)

Hoofdstuk
Nadere detaillering van het ontwerp
Auteur
Smidt J.Th de
Organisatie auteur
Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde
Verschijningsdatum
11/1/2004 12:00:00 AM
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.