Koppeling tussen ontwerp, uitvoering en beheer
Revisie van informatie
De aspecten uit het ontwerp die van belang zijn voor het beheer zijn bij het opstellen van het ontwerp met de beheerder besproken en gedocumenteerd. Eventuele afwijkingen daarop die tijdens de uitvoering optreden moeten natuurlijk daaraan worden toegevoegd.
Informatie die tijdens de uitvoering wordt verzameld en van belang is voor de beheerder betreft met name:
- de toegepaste grondsoorten;
- afwijkingen in de grondopbouw of -eigenschappen die zijn geconstateerd, bijvoorbeeld door directe waarneming van de grondlagen in afgravingen of die indirect blijken uit uittredend water, uit vervormingen of uit andere verschijnselen die op een (lokale) afwijking in de bodemopbouw wijzen;
- (aanvullend) grond- en geohydrologisch onderzoek dat tijdens de uitvoering is gedaan;
- afwijkingen in de gerealiseerde geometrie.
Consolidatie
In gevallen waar samendrukbare lagen van enige dikte voorkomen, zal de consolidatie nog niet volledig hebben plaatsgevonden bij de oplevering van het werk. Dit betekent dat nog wateroverspanningen aanwezig zijn, waardoor enerzijds de eindstabiliteit nog niet is bereikt en anderzijds nog restzettingen optreden.
Op basis van de metingen van waterspanningen en / of zettingen kan een prognose gedaan worden over het verdere verloop van de consolidatie en, daarvan afgeleid, van het verdere verloop van de stabiliteit en zettingen. Voor de beheerder is dit belangrijke informatie. In de periode dat de eindstabiliteit nog niet bereikt is, zal de beheerder meer alert moeten zijn in geval van hoogwater. Ook zal het beleid met betrekking tot ontgravingen of andere werkzaamheden nabij de dijk in deze periode wellicht strikter moeten zijn dan daarna. De beheerder moet hierover geïnformeerd worden middels een overzichtelijke rapportage.
Bij geleidelijk en laagsgewijs ophogen bedraagt de bouwtijd gemiddeld 2 maal de benodigde consolidatietijd. In figuur 4.1 is dit schematisch weergegeven
Figuur 4.1 Ophoging als functie van de tijd