Classificatieparameters
In hoofdstuk 1 is aangegeven dat de inhoud van de classificatie afhankelijk is van het soort probleem. Ook speelt een rol, of het gaat om een eerste terreinverkenning door handboringen, of dat bepaalde eigenschappen nauwkeuriger moeten worden gemeten. In tabel 3.1 is een aanbeveling gedaan voor de parameters, die voor een classificatie van veen en organische gronden dienen te worden bepaald; in de tabel is een onderscheid gemaakt naar het doel van de classificatie.
Voor zover correlaties tussen classificatie- en geotechnische parameters zijn onderzocht, zijn deze opgenomen in [CUR 1992]. Onder geotechnische parameters worden samendrukkings- en sterkte eigenschappen verstaan.
Tabel 3.1 is tevens de sleutel tot de nummering van de subparagrafen van paragraaf 3.5. Naast de bovenvermelde eigenschappen kan het uiteraard gewenst zijn aanvullende specifieke eigenschappen te bepalen. Hiervoor wordt verwezen naar de literatuur, vermeld in tabel 3.2.
In de nationale (Nederlandse Eenheids Norm, NEN) en internationale normensystemen (American Society .for Testing of Materials, ASTM; British Standard, BS; Deutsche Normen und technische Regeln, DIN) zijn verschillende normen opgenomen met betrekking tot de geotechnische classificatie en bepaling van de classificatieparameters van veen en organische gronden. Voor een groot aantal van de classificatie eigenschappen, genoemd in tabel 3.1, zijn (nog) geen normen opgesteld. In de literatuur zijn echter vele publicaties te vinden, waarin een aanzet wordt gegeven tot normering van de diverse methoden. Daarnaast hebben vele auteurs aanvullingen, verfijningen en verbeteringen van de gepubliceerde normen voorgesteld.
In tabel 3.2 wordt een overzicht gegeven van de bestaande normen en overige relevante literatuur betreffende classificatie en bepaling van classificatieparameters. Er is onderscheid gemaakt tussen de eigenschappen, vermeld in tabel 3.1, die van algemeen belang worden geacht voor de classificatie van veen en organische gronden, en de eigenschappen, die van belang kunnen zijn voor meer specifieke classificatie.
De vermelde normbladen en literatuur zijn vrij toegankelijk, maar soms moeilijk verkrijgbaar; dit geldt met name voor enige Canadese handboeken. Wanneer de wens bestaat, deze literatuur nader te bestuderen, kunnen kopieën van de oorspronkelijke publicaties via de Technische Adviescommissie Waterkeringen worden verkregen.
Tabel 3.1 Aanbevolen inhoud van een classificatie