Gelet op de ervaring bij het gebruik van beton als bouwmateriaal voor waterbouwkundige werken zijn voorgaande eisen en voorschriften geformu leerd. OVerdreven eisen, gesteld aan de sterkte van het materiaal be ton, kunnen resulteren in onnodig hoge kostprijzen.
Bouwmaterialen in een agressieve omgeving worden aangetast . Soms nauwe lijks merkbaar, soms snel. De snelheid van aantasting hangt af van de bestandheid van het materiaal .
Belangrijk daarbij is natuurlijk de samenstelling en de porienverdeling in het materiaal . Voor beton worden daarom eisen gesteld aan de grond stoffen, de fabricage, de opslag en de kwaliteit.
Afhankelijk van de cementsamenstelling kan beton in meer of mindere mate chemisch warden aangetast door de in zeewater aanwezige calcium en magnesiumsulfaten .
Een gelukkige omstandigheid in zeewater is dat de sulfaataantasting veel minder is dan bij vergelijkende proeven in het laboratorium bij eenzelfde sulfaatconcentratie wordt gevonden . Dit is het gevolg van de aanwezigheid van chloride in het zeewater . In de praktijk blijkt dan ook meestal dat de betonaantasting in zeewater gering is, mits het beton goed en dicht is. In Nederland wordt voor constructies in en nabij zee bijna altijd hoogovencement voorgeschreven. Bij een voldoende hoog gehalte hoogovenslak (tenminste 65%) is dit cement bestand tegen sulfaataantasting.
Een andere vorm van aantasting wordt veroorzaakt door vorst. In CUR rapport 64 Vorstbestandheid beton (lit. 10) worden proefresultaten gegeven die voor hoogovencement een betere bestandheid bij een bepaalde vriesproef tonen dan voor portlandcement .
Te nslotte k an er n og sprake z ijn van v erwering van het beton onder invloed van diverse mechanisme n. Genoemd kunne n bijvoorbeeld warden he t mechanisch a f schuren bi j stromend water, vooral indien er z and wor dt meegevoer d en het uitkristalliseren va n zouten , waardoor soms zwelwer
k ing k an optreden.
Do or t emperatuursinvloeden k unnen spanningen in d e oppervlaktelagen ontstaa n.
Ook d aardoor k an beton verweren.
Uit het voorgaande is het duideli jk , da t ook betonconstructies niet he t eeuwige leven k unnen h ebben.
De mate va n aantastin g ka n echte r sterk worde n beinvloed door de beto n samenstelling en de wi jz e van verwerken en nabehandelen.
Bi j het toepasse n van gewapend beto n warde n in de normen duideli jke r ichtlijnen gegeven.
De mogeli jk heid t ot corrosie van betonstaal als gevolg van het indrin gen va n koolzuu r uit de luch t en chloride uit het water is te beperken door e en goede en d ichte betonk waliteit toe te passen. Behalve de ge noemde betonkwalitei t moet ook nog een voldoend grote betondekking op de wapening aanwezig z ij n, terwijl h et optreden van scheuren zoveel mogeli jk moet warden vermeden . Hierbi j moet aangetekend warden dat bi j h et toepassen van beton a ls bekleding op d ijk en meestal geen wapening wordt toegepast.